söndag 14 september 2008

Moderater motarbetar ny kemikalielagstiftning


Den nuvarande kemikalielagstiftningen i Europa är så kraftlös att den inte ens kan förbjuda de värsta och mest välkända giftiga kemikalierna.
Men nu har vi en unik chans att få en bra lagstiftning för kemikalier! EU är i slutskedet av en ny kemikalielagstiftning: REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals). REACH är EU-ländernas förslag på hur vi ska få kontroll över de 100 000 kemikalier som tillverkas inom EU. Greenpeace vill att alla farliga kemikalier avlägsnas från den europeiska marknaden.

Men kemikalieindustrin bedriver en aggressiv lobbykampanj i EU för att urvattna REACH. Även svenska parlamentariker motarbetar REACH! I den första omröstningen om REACH i EU röstade tre av 19 av de svenska, folkvalda parlamentarikerna emot den så kallade substitutionsprincipen - att farliga ämnen alltid ska ersättas med mindre farliga om sådana finns. Dessa tre var Gunnar Hökmark (m), Christofer Fjellner (m) och Anna Ibrisagic (m). Alltså bara moderater. De sviker sitt ansvar att skydda oss mot de negativa effekterna av de kemikalier som finns på marknaden! Med sin passivitet verkar miljöminister Lena Sommestad inte heller särskilt intresserad av att skydda svenska konsumenter. Ska REACH kunna genomföras måste Sommestad aktivt samla stöd för en stark lagstiftning tillsammans med sina ministerkollegor.Skriv och maila moderaterna samt skapa opinion för detta viktiga beslut!Livsmedelsverket kanske kunde agera tuffare om de hade mer stöd i lagen?






Intressant

Inga kommentarer: