torsdag 22 maj 2008

Prioritera satsningar på oberoende kostråd

Gunnar lindgren, debattör och miljöforskare uppmanar regeringen att prioritera satsningar på oberoende kostforskning. Livsmedelsverket bör fråntas rätten att utfärda generella kostråd till allmänheten.

Han tycker också att kostråd inte bör utfärdas av en myndighet som sorterar under jordbruksdepartementet, utan under Socialdepartementet. Inom EU är jordbrukspolitiken utsatt för starka påtryckningar från matlobbyn. Risken är stor att kostråden gör mer skada än nytta, när pengarna istället för förnuftet får råda. En återgång till mindre detaljerade och styrande kostråd är att föredra. Denna debatt förs redan i vetenskapliga kretsar. Nu senast i marsnumret av American Journal of Preventive Medi­cine menar författarna P R Marantz med flera att det är bättre att helt avstå från att utfärda generella kostråd om man inte har vetenskapliga belägg för att de gör mer nytta än skada.

En sådan reträtt skulle innebära att myndigheterna tvingades erkänna att de inte hade på fötterna, bland annat när de i armkrok med brödindustrin påstod att svenska folket skulle äta 6-8 brödskivor om dagen, säger Lindgren.

Det är dags att erkänna att kunskaperna om kosten för närvarande är ytterst bristfälliga. Utan detaljerade kostråd skulle offentliga institutioner och medborgare tvingas göra egna bedömningar. Några kommer att göra fel bedömning men det är bättre än att alla gör fel, baserat på kostråd på undermålig vetenskaplig grund.

Jag kan bara instämma.


Inga kommentarer: