Konstigt vad vinden vände snabbt. För något år sedan var det light-produkter och flaskvatten som gällde. Alla experter talade om för oss att vi skulle minska på fettet och dricka massor av vatten varje dag (2-3 liter). Det var så flasktrenden började. Var och varannan bar på en vattenflaska. Företag delade ut vattenflaskor till sina anställda. Men nu visade det sig inte vara sant. Vi dricker när vi behöver det, så enkelt är det. Är man sjuk och har feber har man däremot ett ökat vätskebehov, liksom då man tränar och svettas mycket eller när det är varmt ute.Var det "vattenindustrin" som låg bakom odlingen av denna myt?
Nu har trenden svängt så att det är GI-kost och ekologiskt som är det som efterfrågas.Transfetter i margarin, kakor och godis mm är hälsovådligt skriver http://www.icakuriren.se/ArticlePages/200606/01/20060601171112_Icak980/20060601171112_Icak980.dbp.asp? Vi har blivit mer miljömedvetna och det verkar som om larmrapporterna om den gobala uppvärmningen har skrämt många. Jag hoppas att det också minskar biltrafiken...
Fortfarande är det svårt att äta och fika ute om man äter GI-kost. Vissa caféer har GI-makor,men det är oftast bara en sort( grovt rågbröd med ägg och keso).När man äter ute är det alltför många rätter som har potatis som tillbehör. Det är bara att hoppas att caféer och restaranger hakar på trenden och börjar servera t ex fullkornspasta eller ugnsstekta grönsaker till maten.
Själv läser jag numera etiketten på både fett och mjölkprodukter och har slutat köpa Becel och lätt creme fraice.Jag dricker också vatten när jag blir törstig...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar