måndag 16 april 2012

LCHF och GI-kost ökar risken för diabetes

En forskare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) har dragit slutsatsen att människor som konsumerar låga halter av kolhydrater har en högre risk än andra att insjukna ityp-2 diabetes. Minna Similä , vars doktorsavhandling i ämnet granskades vid Helsingfors universitet på fredagen, har studerat effekterna av glykemiskt index (GI) på diabetes.

I studien ingick data från 26.000 medelålders män. GI visar hur snabbt kolhydrater höjer blodsockret. I mitten av 2000-talet fanns det rapporter om att livsmedel med ett högt GI leder till en ökad risk för diabetes. Bagerier reagerade på rapporterna genom att utveckla speciella lågt GI bröd, till exempel.

På senare tid har det funnits en tendens i Finland för att eliminera kolhydrater ur kosten så mycket som möjligt, ersätta dem med protein, grönsaker och fett. Low-carb diet entusiaster sade att de kunde hålla sin vikt under kontroll, och det har varit en övertygelse om att det också skulle hjälpa till att hålla diabetes i schack.

Men i sin forskning  fann Similä att förhållandet mellan konsumtion av kolhydrater och diabetes  faktiskt var omvänt proportionella. De som åt kolhydratfattig mat visade sig vara mer benägna att insjukna i typ-2 diabetes, medan de som åt mer kolhydrater och mindre fett och protein hade en lägre risk att få sjukdomen.

Similä fann också att glykemiskt index hade inte fungerar som hon hade trott. Hon märkte att det finns stor variation i hur GI arbetar med olika människor. Samma vita bröd kunde höja en persons GI till 42, och en annan så högt som 103. Hon konstaterade att hålla en viktkontroll är det bästa sättet för att förebygga diabetes.

Det innebär alltså att kosten bör vara fett- och proteinfattig samt kolhydratrik. Det blir mycket frukt och grönsaker. Men hur är det med socker? Det är ju kolhydrater också.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö, kostråd, konsument,konsumenträtt,

1 kommentar:

Stefan sa...

Ett tips ! www.kunskapskällan.se