Dålig och näringsfattig mat är ett stort problem inom vården. Många äldre får sämre smaksinne och aptit ellerde kanske har svälj- eller tuggproblem. Då behöver man extra smakrik och aptitlig mat, men även näringsrik. Men på många äldreboenden får de tvärtom sämre mat än de tidigare varit vana vid, dessutom ärden näringgsfattig.
Den enklaste lösningen är att sluta med fjärrproducerad mat. Nu mera kommer nästan all mat kyld och värms upp igen. De får alltså äta "rester" hela tiden istället för färsk mat. Politikerna tror att det är billligast och bäst. Men TV-progammen om bl a skolmat har visat att det inte stämmer.
Istället borde man laga maten så nära patienten/brukaren som möjligt, och låta äldre delta i uppläggning och dukning. De kanske t om kan vara med och laga den istället för att sysslolösa sitta och rulla tummarna? Det är viktigt att skapa en trevlig måltid, men också att lägga tid på att förstärka matens närings -och energiinnehåll genom att t ex sätta till extra grädde och smör. Man måste också HJÄLPA den som inte kan äta själv och inte bara ta ut matbrickan utan att reflektera över om patienten/brukaren har ätit och hur mycket.
Min mamma, som var dement, fick bokstavligen svälta ihjäl för att ingen förstod att hon hade ont i munnen och därför inte kunde äta.När tandläkaren såg att hon hade fullt med karies i munnen och fick dra ut fem tänder var det redan för sent.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, matlagning, matblogg, hälsa,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmakt, konsument, konsumenter
1 kommentar:
Beklagar de som hände din mamma. Har praktiserat inom äldrevården och ja visst är det bra sorgligt många gånger :'(
Skicka en kommentar