torsdag 12 november 2009

Svenskarna vill inte ha tillsatser i maten

Svenskarna oroar sig mest över ohälsosamma substanser, smakförhöjare och sötningsmedel, visar Yogovs årliga undersökning av nordiska konsumenters uppfattning om hälsa och livsmedelsinnehåll.

I Sverige har tillsatserna passerat socker och sötningsmedel som konsumenternas största orosmoment. Alltfler svenska konsumenter anser också att vanligt socker är nyttigt, medan fler blivit negativa till sötningsmedel och produkter där uttrycket ”light” används. Alltfler konsumenter har också blivit negativt inställda till uttryck såsom ”vitaminberikade” och ”kalciumberikade”.


Samtidigt undviker bara var tionde svensk att få i sig fett, jämfört med var tredje för tre år sedan. 6 av 10 svenska konsumenter äter också livsmedel där bäst-före-datumet nyligen har gått ut, så länge livsmedlet luktar och smakar gott.


Sammantaget innebär detta för livsmedelsproducenterna att det blir än viktigare att kommunicera vad livsmedlet innehåller, och om man hårddrar det lite, vad det inte innehåller. Det är livsmedelsproducenten som har bevisbördan, säger Johan Rosenqvist vid Yougov.


Debatten om fett och tillsatser i maten har tydligen påverkat svenskarna i hög grad. Johan Rosenqvist sätter fingret på det som Konsument-Forum bl a arbetar för.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,, kost, kostråd ,fett, mat, , miljö

3 kommentarer:

sussi sa...

jag stör mig på Danones (yogurthen) som säger att de är helt tillsatsfria - enbart naturliga tillsatser. Och där kommer bluffen, uppenbarligen väljer de själva vad de anser vara naturligt.

Som veg. försöker jag undvika gelatin, vilket danone yogurthen är helt sönderpumpad med...

Kaktusblomman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kaktusblomman sa...

Du påpekar något som är viktigt , nämligen att gelatin är gjort av kollagen från djur. Inte så bra om man är vegetarian och inte så smaskigt för andra heller . Se här http://sv.wikipedia.org/wiki/Gelatin