torsdag 12 november 2009

Dietist anklagar media för att lura allmänheten

Dietisterna Christina Berg och Maria Magnusson, skriver att "en vild flora av så kallade kostexperter sprider sina säljande budskap baserade på snävt eller feltolkade studier, men ofta utan någon som helst vetenskaplig grund. " Medan däremot dietisterna säger sig stå för den objektiva "sanningen" och den vetenskapliga grunden. Kostforskare är inte så oense och allmänna kostråd inte så motsägelsefulla som rubrikerna säger menar de.

Att kostråden har ändrat sig långsamt är väl inte ssärskilt smickrande för Livsmedelssverket, som verkar vara helt oemottagliga för annan forksning än den som sanktionerats av Livsmedelsbolagen. Blotta misstanken att livsmedelsforskningen bekostas och påverkas av industrin gör att den tappar i trovärdighet.

Däremot håller jag med om att det är många som försöker tjäna pengar på kostdebatten. Det är en uppsjö av böcker och bloggar som marknadsför sig mer och mindre seriöst. Det är också alltför stor fixering vid bantningskurer i media, när det istället borde handla om livsstilsförändringar med mindre mat av god kvalitet och mer motion.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,, kost,fett, mat, , miljö

Inga kommentarer: