måndag 13 april 2009

Forskarkritik mot Livsmedelsverket

Varningarna mot det mättade fettet saknar all trovärdighet, skriver Uffe Ravnskov m fl i en artikel i Dagens medicin.

En huvudpunkt i dagens kostråd är att undvika mättat fett därför att det sägs öka risken för hjärt-kärlsjukdom, övervikt och cancer. Artikelförfattarna har frågat Livsmedelsverket vilka vetenskapliga studier man använt som stöd. Det vanliga svaret har varit att ”det finns tusentals”, eller så hänvisar man till nordiska och internationella konsensusrapporter. Men huvudargumentet i dessa är att mättat fett höjer kolesterolet.

Varför bry sig om kolesterolet stiger en smula, när i stort sett alla studier har visat, att högt kolesterol inte är en riskfaktor för kvinnor eller äldre människor, trots att mer än 90 procent av alla kardiovaskulära dödsfall förekommer efter pensionsåldern? Det är inte heller en riskfaktor för diabetiker, och minst 20 studier har visat att äldre människor med högt kolesterol lever längre än de med lågt.

En beprövad metod inom kolesterolforskning sägs vara att ignorera studier som talar emot! Allmänheten bör därför, enligt författarna, upplysas om att varningarna mot det mättade fettet saknar all trovärdighet. De tycker att det är dags för ansvariga makthavare att besluta om att Livsmedelsverket omedelbart bör upphöra med att ge kostråd till allmänheten och istället överlåta frågan till folk med klinisk erfarenhet och adekvat vetenskaplig utbildning.

Jag kan inte annat än instämma!


Andra bloggar: , , , , , , , kost

Inga kommentarer: