fredag 5 december 2008

Tacon en tillsatsbomb

Fredagsmyset med tacos är en tillsatsbomb och bluff. Det är snabbt och enkelt. Men tacomiddagen är sprängfylld med tillsatser och huvudingredienserna är inte alltid de man tror.

Guacamole är t ex en röra med mosad avokado som bas. Men den färdigtillverkade varianten från Santa Maria innehåller bara 1,5 procent avokado. En vidrig smet som inte ens smakar avokado "– I stället för att innehålla det som det borde, fyller man upp med billiga ingredienser och tillsatser för att det ska få rätt smak och färg, säger författaren Mats-Eric Nilsson, som skrivit matböckerna ”Den hemlige kocken” och ”Äkta vara”. "

Så är det i flera produkter. Old el pasos tacosalsa består till största delen av vatten och i innehållsförteckningen till cheddardippen nämns inte cheddar, däremot innehåller den 20 procent ostpulver. I tacoskalen används den billiga palmoljan – med flera risker som följd.

Mats-Eric Nilsson tipsar om texmex utan tillsatser:

*Guacamole: Mosa avokado, pressa i lite limesaft. Tillsätt havssalt, vitlök och chili. Gillar man koriander förhöjer det röran.
'Salsa: Hacka tomater och rödlök. Ringla i lite olivolja och tillsätt havssalt och lite chili.
*I stället för ostdipp: Riv en ost du gillar och strö över.
*Bröd: De mjuka tortillabröden kan man lätt göra själv. Grundingredienserna är majsmjöl eller vetemjöl. Dessutom behövs vatten, olja och salt. De hårda tacoskalen är däremot svårare att göra själv. De ingår inte ens i den mexikanska traditionen.
*Kryddor: Titta på kryddblandningens baksida. Se vilka kryddor som finns med (exempelvis oregano, spiskummin och chilipeppar) – köp kryddorna och gör din egen blandning.




3 kommentarer:

Typ noll sa...

Jättebra att du skiver om det här. Det blir lätt så att föräldrar inte vill förvägra sina barn deras favoriträtter och glömmer att alla dessa rätter som nu finns på burk och påse en gång lagades från scratch i ett mexikanskt, indiskt, eller annan nationalitets kök. Jag har lagt upp recept på min blogg med bla. texmex-mat och indisk mat och kebab som är fri från tillsatser. Ikväll åt vi t.ex. en jättegod vild kebab med rosa sås. Trevlig helg och hoppas att fu får en fin advent.

Helena
http://blogg.passagen.se/fettbramat

Kaktusblomman sa...

Jättebra! Jag ska titta på det.Tack för tipset!

Hoppas att helgen varit bra för dig också!

Anonym sa...

Har själv konstaterat att de färdiga såserna och för att inte tala om Guacamole är att betrakta som oätliga. Smakar som de förtjänar om man läser på innehållsförteckningen.