söndag 28 december 2008

Snart olagligt med smör och naturlig mjölk i skolan

Enligt en artikel i DN kan krav på skolmaten skrivas in i lagen. Efter hård kritik mot dålig mat och för stora skillnader mellan kommunerna är utbildningsminister Jan Björklund nu beredd att i den nya skollagen även skriva in krav om skolmatens näringsinnehåll. Ett förslag till ny lagtext ska presenteras om några veckor.

Det är Skolmatens vänner som tillsammans med Livsmedelsverket tagit fram Råd om bra mat för att förbättra skolmatens innehåll.

Vilka är då Skolmatens Vänner ? Är det en sammanslutning engagerade föräldrar som månar om barnens mat? Nej,det är en lobbyorganisation som Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och livsmedelsföretag står bakom. De företräder alltså de ekonomiska intressena hos livsmedelsföretag och spannmålsproducenter. Trots det vackra namnet anser denna lobbyorganisation att barn skall äta lightprodukter!!! Hur kan LRF stå bakom att barnen inte ens ska få välja, utan bara serveras lättmjölk (eller vatten) samt lättmargarin under 40% fett? Har t o m LRF svalt lögnerna om att mättade animaliska fetter är farliga? Kan det spela in att sådana är billigare att tillverka, och kan säljas för samma pris som mat med naturlig fetthalt?





Inga kommentarer: