tisdag 26 juni 2012

Lantbruk avstängt efter att ha odlat gröda på slam

Lantbruk avstängt efter slamspridning

Under tre års tid har mjölkbönderna tagit emot i stort sett allt slam som reningsverket i Österbymo tre mil västerut har framställt. Avloppsslammet hygieniseras genom iblandning av kalk och är därför vitt. Reningsverket tar givetvis inget betalt för slamprodukten. De vill ju bli av med skiten

Arla fick kännedom om slamspridningen i slutet av april och utreder nu fallet. Enligt Ove Johansson, ansvarig för kvalitetsprogrammet Arlagården, pågår för närvarande en juridisk översyn.

Om mjölkgården stängs av blir fallet det första i sitt slag i Sverige för Arla. Det har däremot förekommit Danmark.

Enligt Naturvårdsverkets författning från 1994 får slam nämligen inte användas på betesmark eller på åkermark som ska användas för vallfodergrödor som ska skördas inom tio månader räknat från spridningstillfället. Samma regler gäller för odling av bär, potatis, rotfrukter och potatis.

Svensk Mjölk tillämpar stängare regler med en karenstid på tre år från spridningstillfälle till skörd. Inköpt foder får ha odlats på slamgödslad mark förutsatt att reningsverket som levererat slammet är certifierat i Revaq. Vad nu det ska vara bra för? Skulle certifierat slam som innehåller tex läkemedel vara bättre? Enligt min mening är det bara en avledande manöver från kommunens sida.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö, kostråd, konsument,konsumenträtt,

Inga kommentarer: