Det finns inget som tyder på att det skulle finnas mer aflatoxin i ekologiska produkter än i konventionella. Däremot finns det flera studier som visar det motsatta, att exempelvis konventionellt producerad mjölk och spannmål innehåller mer aflatoxin. Men frågan är för viktig för att man ska kunna lita till påståenden. Alla riskprodukter ska naturligtvis kontrolleras, alldeles oavsett odlingssätt.
Och faktum är att det finns stora skillnader när det gäller mängden gift i mat generellt.
Läs gärna Livsmedelsverkets egna undersökningar på www.slv.se. Exempelvis rapporten från 2008.01.09 med rubriken Ekologisk frukt och grönt oftast fritt från bekämpningsmedel. Eller inledningen av Årsrapport bekämpningsmedelsrester del 1, 2007. Det räcker för att konstatera att halten av gifter i maten är extremt mycket lägre (ja, närmast obefintlig) i ekologiska frukter och grönsaker än i konventionellt odlade. I rapporterna behandlas även frågor kring hur mycket giftrester barn får i sig via olika typer av mat.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, matlagning, matblogg, hälsa, konsument, konsumenter
Och faktum är att det finns stora skillnader när det gäller mängden gift i mat generellt.
Läs gärna Livsmedelsverkets egna undersökningar på www.slv.se. Exempelvis rapporten från 2008.01.09 med rubriken Ekologisk frukt och grönt oftast fritt från bekämpningsmedel. Eller inledningen av Årsrapport bekämpningsmedelsrester del 1, 2007. Det räcker för att konstatera att halten av gifter i maten är extremt mycket lägre (ja, närmast obefintlig) i ekologiska frukter och grönsaker än i konventionellt odlade. I rapporterna behandlas även frågor kring hur mycket giftrester barn får i sig via olika typer av mat.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, matlagning, matblogg, hälsa, konsument, konsumenter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar