torsdag 24 februari 2011

Samband mellan ADHD och kost

The Lancet, en väletablerad skolmedicinsk tidskrift ställer sig för första gången bakom den kontroversiella uppfattningen att adhd har samband med vad vi äter, skriver Svenska Dagbladet.

Orsakerna till adhd är fortfarande okända trots att alltfler barn liksom vuxna får diagnosen adhd. Artikeln som The Lancet väljer att publiceras är baserad på en holländsk studie.

De holländska forskarna rekryterade 100 barn mellan fyra och åtta år gamla med diagnosen adhd. De delades in i två lika stora grupper, där ena gruppen fick ingå i ett program med reducerat intag av livsmedel, medan den andra gruppen åt som vanligt.

Studiens utgångspunkt byggde på att adhd skulle kunna kopplas till allergi och överkänslighet mot viss mat. Den grupp med reducerat intag fick därför äta kost bestående av tio livsmedel som inte ger upphov till allergi- eller överkänslighetsreaktioner.

Av de 41 barn som fullföljde kostomläggningen kunde forskarna påvisa märkbara förbättringar hos 32, det vill säga 64 procent.

De såg också att dessa barn försämrades när de började äta normalt igen. Det innebär att så mycket som mer än vartannat fall av adhd skulle kunna ha kostanknytning.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter

torsdag 17 februari 2011

Färskpressad juice bara bluff

De färskpressade juicerna trängs med de nypressade och det låter onekligen inbjudande med nyttigt och fräscht på frukostbordet. Men ska jag berätta en sak? Det är bara vanlig juice,menar Aftonbladets matskribent Karin Ahlborg.

Det där pyntet med ”nypressad” eller ”färskpressad” betyder inte ett skit. Hållbarheten är flera veckor och förmodligen mer ändå och hur ”ny” eller ”färsk” är en fem veckor gammal vara? Själv försöker branschen försvara sig med en krystad förklaring:

1. Färskpressad juice har pressats på platsen där frukten finns och sedan har den transporterats hit där den ska drickas.

Nypressad juice görs i närheten av där den ska konsumeras sedan frukten transporterats dit.

Så har juice alltid gjorts. På det ena eller det andra sättet. Livsmedelsverket har gjort en ny vägledning till sina regler för märkning av mat som kom i höstas. Där står det uttryckligen att ordet ”färskpressad” inte ska användas eftersom det uppenbarligen inte handlar om en färsk vara. Det kom inte som en nyhet för producenterna eftersom verkets generaldirektör Inger Andersson lovade krafttag mot fjanterierna med ”färskpressad” i Aftonbladet för ett år sedan. Det finns ingen färskpressad juice att köpa i Sverige enligt karin Ahlborg. Ett exempel är tex Brämhults juice som inte alls är färskpressad.

Det hindrade ingen att ogenerat fortsätta med sin fuskmärkning trots att det är ett blaha-blaha. Man behöver bara veta en sak om juice: kommer den från koncentrat eller inte? Om den är gjord på koncentrat, där man alltså tar bort vattnet innan juicen transporteras till lämpligt ställe och sedan tillsätter nytt vatten, måste det stå på förpackningen. Står det inte så är det vanlig juice vad tillverkaren än fyller på med för ord.

Köp den juice du tycker är godast och strunta i vad det står på paketet/flaskan.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter

måndag 14 februari 2011

Tester av metallhalter i barnmat

Livsmedelsverket kommer att begära in barnmat från svenska livsmedelsföretag och mäta hur mycket metall den innehåller. Studien görs efter att höga halter av mangan, arsenik och kadmium hittats vid ett tidigare test.
Vid ett test av 18 produkter i januari hittades halter av mangan, kadmium och arsenik som bedömdes som för höga på sikt, men inte akut giftiga.

Myndigheten begärde då information om produkterna från företagen, men fick inte in tillräckligt användbara uppgifter.Den mer omfattande studien av barnmat beräknas vara färdig i höst.

Detta är följden av att vi bl a vräker ut avloppsslam på våra marker!


Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter, miljö, Göteborg

Köp svenskodlad fisk!

Allt oftare äter vi odlad fisk till middag, men den är sällan svensk.Ett stort vattenbruksseminarium ska hållas i Göteborg nu på tisdag där man bland annat ska vrida och vända på frågan varför Sverige inte hängt med i den globala ökningen av vattenbruket.Norge är nämligen den nordiska giganten på området. Men även Finland och Danmark producerar mer odlad fisk än Sverige.

FN:s organ för matförsörjning, FAO, uppmanar världens länder att skynda på utvecklingen av vattenbruk. När de vilda bestånden har blivit hårt åtgångna av yrkesfisket är det odlingar som kan säkra tillgången på fisk.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter

tisdag 1 februari 2011

Kemisk cocktail i miljön kräver nya EU-regler

Nyfödda bebisar hade i genomsnitt 200 artificiella kemikalier i sitt blod. Nu behövs riktlinjer för att hantera den så kallade cocktail-effekten, säger svenske forskaren Thomas Backhaus i en rapport publicerad av EU:s miljödirektorat. Bebisarnas blod analyserades i en amerikansk studie från 2005 och ämnena som hittades i nyfödingarna var bland annat bekämpningsmedel, dioxiner, industrikemikalier och flamskyddsmedel.

När Sveriges lantbruksuniversitet analyserade vattnet i åar och vattendrag fann man 57 olika kemikalier.

Ny forskning visar att det inte fungerar att studera hälso- och miljöeffekterna av varje kemikalie för sig. Orsaken är att kemikalierna samverkar i den så kallade ”cocktail” eller kemikalieblandning där de befinner sig. Effekterna av denna samverkan är till stor del okända, enligt ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Nu kommer en ny studie om cocktail-effekterna som har publicerats av EU:s miljödirektorat. Studien beställdes efter att EU:s miljöministrar uppmanat EU-kommissionen att stärka riskarbetet och förändra lagstiftningen kring kemikaliers kombinationseffekter.

Under 2010 ska EU-kommissionen ge rekommendationer till hur kombinationer av hormonstörande ämnen ska hanteras i befintlig lagstiftning. 2011 ska man utvärdera lämpliga lagändringar.

Den nya studien visar att all relevant forskning är entydig: den samlade ”cocktail-effekten” är betydligt större och farligare än effekterna av de enskilda kemikalierna.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter, miljö, Göteborg

Högre kvalitet på ekologisk mjölk

Enligt forskare vid Newcastle University,har ekologisk mjölk högre halter av bra fettsyror än konventionell mjölk. Den ekologiska mjölken påverkas också mindre negativt av våta och kalla somrar. Forskningen har publicerats i Journal od Diary Science.

Enligt forskarna vid brittiska Newcastle University syns alltså skillnaden i kvalitet mellan ekologisk och konventionell mjölk året runt.

Studien har genomförts genom att forskarna har granskat mjölk köpt i butik vid olika tillfällen under två år.
Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter

D-vitamin viktigt för utvecklingen av lungor

D-vitaminbrist har tidigare kopplats ihop med benskörhet, ökad risk för astma och cancer. Den här nya studien visar även på en koppling mellan vitaminet och utvecklingen av lungorna.

Vi får i oss D-vitamin genom bland annat solljus, fet fisk och ägg.

Själv äter jag D-vitamin på 2000IE från hälsokosten efetrsom Apotekets innehåller så låg halt.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter