En blogg om matbluffen vi dagligen utsätts för av livsmedelsindustrin. Det är fiffel & båg av högsta klass för att lura oss konsumenter att köpa deras produkter, som tillverkas till så lågt pris och kvalitet som möjligt. Vi luras också att följa kostråd som saknar förankring i forskningen.
onsdag 23 juni 2010
Grisar blir kannibaler
Ett nytt förslag inom EU föreslås att köttmjöl som används som grisfoder kan börja användas. Men redan idag får grisar äta blod och fett från andra grisar. Detta sker i andra europeiska länder, men inte i Sverige.
Tidigare har köttkadaver i djurfoder varit förbjudet på grund av risk för smitta, framför allt med på grund av galna ko-sjukan. Nu ser man inte att det finns samma risk längre och därför har ett nytt förslag lagts fram där det kan bli lagligt att mata grisar med foder som framställts av samma djurart.
Idag får många grisar runt om i Europa helt lagligt äta blod och fett från andra grisar. De är kannibaler! Detta djurfoder används inte i Sverige då det anses oetiskt. Men då importen är stor säljs mycket griskött från länder som tillåter sådant foder, t ex Danmark.
Sveriges Konsumenter ifrågasätter det europeiska undantaget för grisblod och grisfett i djurfoder och kräver att EU-kommissionen snarast utreder konsekvenserna av ett förbud. Tills vidare är det viktigt att konsumenterna kan göra ett aktivt val i butiken och på restaurangen. Sveriges Konsumenter kräver att allt kött ska ursprungsmärkas utifrån var djuret är fött, uppfött och slaktat – även sammansatta livsmedel som korv och färdigrätter.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, konsument, matblogg,miljö, Göteborg, hälsa,
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar