måndag 6 juli 2009

Grislarmen nonchaleras av livsmedelskedjor

Nyhetsrapporteringen om den danska grishållningen rev upp starka känslor - men har lett fram till få förändringar. Ingen av landets tre stora livsmedelskedjorhar ställt några nya krav på sina danska leverantörer.

I slutet av maj sände Sveriges Radios Ekoredaktion det första inslaget om den danska grisproduktionen.Under ett par intensiva dagar dominerades nyhetsrapporteringen av bilder på danska grisar och tidningsrubrikerna talade om tortyr och plågeri. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) var kritisk och de svenska livsmedelskedjornalovade att ta upp frågan med sina danska leverantörer.Men de starka reaktionerna till trots - nu visar Land Lantbruks rundringning till de tre stora livsmedelskedjorna - Coop, Ica och Axfood - att nyhetsrapporteringen inte har lett till några förändringar!


Ordföranden för Sveriges Grisföretagare, Annika Bergman , är mycket kritisk till butikskedjornas passivitet och tycker att de är otroligt flata. Hon menar att det inte borde vara så svårt att ställa krav. Det finns ju till exempel engelska kedjor som gör det. Jag kan inte annat än hålla med. Vi konsumenter får försöka påverka livsmedelshandlarna genom att inte köpa danskt kött tills vidare. Vem vill äta en sönderstressad gris?

Läs också artikeln från DN: Avloppsslam en cancerfara som förgiftar våra åkrar


Andra bloggar: , , , , , , , kost

2 kommentarer:

Mikkan sa...

Helt otroligt egentligen, att det blivit sån slentrian i kötthantering och i köttkonsumtionen, många kikar nog inte på ursprungsland och vill absolut inte betala för ekologiskt och närproducerat. Alla konsumenter har ett ansvar tycker jag, och vi blir alla lyckligare i långa loppet om vi vet att vi bara är del av en positiv livsmedelsindustri.

Kaktusblomman sa...

Jag håller med dig. Även om det är dyrare med närproducerat så är det bättre för oss alla i längden.Men tyvärr är inte alla konsumenter medvetna om hälsoriskerna och en del har helt enkelt inte råd.