söndag 30 mars 2008

Bojkotta livsmedel som inte redovisar vegatabiliska fetter!

Anledningen till att vegetabiliska fetter i livsmedel ska redovisas är att de kan innehålla majs- och solrosolja (för höga halter av Omega6) eller palmolja. Palmolja ska vi inte använda pga skövlingen av regnskogar och långa transporter. Köttbullar och pannkakor kan t ex vara stekta i palmolja. Vegetabiliskt fett finns oftast i margarin, kakor, kex och godis.

Eftersom livsmedelsindustrin vägrar redovisa öppet vilka slags fetter som ingår, måste vi konsumenter agera iställer genom att BOJKOTTA alla varor som har beteckningen "vegetabiliska fetter" i innehållsförteckningen. .

fredag 14 mars 2008

Mor Matildas skinka en bluff!


Ännu ett försök från Livsmedelsindustrin att lura oss genom att använda vilseledande marknadsföring! Nu är det Jakobsdals som i stora helsidesannonser går ut med att Matilda, kokt skinka är "mager, vältrimmad och smakfull". Vältrimmad är den säkert, efter alla kemiska processer den gått igenom. Smakfull? Ja, det är väl det glutamat är till för? För skulle inte det användas skulle den säkert vara urvattnad och smaklös.

Vidare säger Jakobsdals att "Mor Matildas kokta skinka är ett "vackert hantverk" och skinkan kokas "långsamt med försiktig kryddning och mycket tålamod." Den är av "kärlek tillagad" . Vem tror på det? Det är nog kärleken till pengar i så fall.
Allt detta ger bilden av en produkt som tillagas för hand utan tillsatser.I själva verket är den lika processessad som de andra skinkorna och innehåller både smakförstärkare (E 621 glutamat) och stabiliseringsmedel.
E 621 anses farligt för hälsan. Epileptiker kan troligen drabbas ganska svårt. Begreppet "smakförstärkare" används ibland istället för den riktiga benämningen. Livsmedelsindustrin borde istället satsa på naturliga produkter, och inte kemikalier som irriterar eller skadar smaklökarna och nervbanorna. Känsliga personer kan drabbas av allergiska reaktioner som huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och
illamående vid intag av höga halter, enligt Livsmedelsverket( Tillsatser i livsmedel, SLV 2002)

Stabiliseringsmedel (E 450 E 451)används för att skinkan ska behålla vätska. Den är helt enkelt utspädd med vatten för att producenten ska kunna tjäna mer. Omtänksamt!

Farliga transfetter i kakor och godis

Alla vegetabiliska oljor är flytande . Industrin behöver ett billigt, lätthanterligt och hållbart fett. Det görs av vegetabiliska oljor som genom en lång rad komplicerade kemiska processer förmås att gå från ett flytande fett med viss färg, lukt och smak till ett hårt, smörliknande fett.Det är själva härdningen av fetter som är det största problemet anser forskare vid Chalmers. Vid härdningen försvinner t ex det nyttiga Omega 3.

Inför själva härdningen tvättas fettet rent från vitaminer och exempelvis antioxidanter med hjälp av lut, fosforsyra och blekmedel. Sedan blandas det flytande fettet i reaktorer med nickelspån och vätgas och blir ett hårt fett som kan bredas på smörgåsen eller användas i kakor, godis och såser. Låter läckert va?

Om processen avbryts innan fettet är fullhärdat uppstår transfettsyror (transfetter). Man får ett fett som varken är mättat eller omättad. Transfetterna finns också naturligt i små mängder i animaliskt fett: mjölk, ost, smör och kött.Men ingen har kunnat visa att de naturliga transfetterna skulle vara skadliga.

Däremot är forskare helt eniga om att de industritillverkade transfetterna ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt det danska livsmedelsverket finns det också starka misstankar om att transfetterna kan orsaka cancer, allergier, diabetes typ 2 och öka insulinkänsligheten så att man lättare blir överviktig.I NewYork har man lagt ett förslag om förbud mot transfetter i restaurangmat.

Delvis härdat fett: Detta uttryck vid märkning innebär att livsmedlet innehåller transfetter från härdning. Ofta är fettet så härdat att inte bara omega-3 är borta utan även omega-6. När bara enkelomättat och mättat fett återstår tål fettet både upphettning och lång förvaring, men har blivit både onaturligt och hälsofarligt.

Fullhärdat fett:
Ett vanligt sätt att ta bort transfetter är nu att driva härdningen så långt att alla dubbelbindningar försvinner. Resultatet blir ett fullt härdat fett som helt utgörs av mättat fett.

Härdning plus omestring:
Eliminering av farliga transfetter via fullständig härdning av vegetabiliska oljor ger ett hårt fett som domineras av stearinsyra. Omestring av detta fullhärdade fett med vegetabilisk olja kan ge ett matfett med bra tekniska egenskaper. Om (fullt) härdat fett ingår i en produkt är fettet därför normalt även omestrat och alltså dubbelt processat.

Risk finns då att härdat och särskilt omestrat fett i stället döljer sig under märkningen ”vegetabiliskt fett”. En bra hälsostrategi kan vara att välja produkter som specificerar fetterna (rapsolja, palmolja etc) och som deklarerar att produkten inte innehåller härdat fett.

Fakta hämtat från
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/hardatfett/Transfetter.pdf

Jag fattar inte att Svenska livsmedelsverket inte tar detta på allvar! Man börjar ju undra om de är mutade av livsmedelsindustrin?

torsdag 13 mars 2008

Dumpa läsken!


Den minskade läskkonsumtionen gör att bryggerierna blir allt mer desperata.Istället för socker satsar de på sötningsmedel för att få oss att tro att vi inte blir feta av läsk.

Här är några tänkvärda argument för att dumpa läsken:
• Sockrade drycker, även med syntetiska sötningsmedel, släcker inte törst utan skapar MER törst. Ett gott äpple är ett bättre val.

• Syntetiska sötningsmedel som aspartam och sukralos har mer negativa effekter och ger ingen nytta. Bättre vänja sig av med sockersuget, just det som uppehålls av sötningsmedlen.

• Vissa drycker ger en falsk känsla av att vara uppiggande. En del är uppiggande, t ex Red Bull, men med tveksamma tillsatser. Annars är det bara socker som ju ger en snabb energikick först och snabbt ökad hunger, samt ökad risk för övervikt.

• Hälsan är hotad, dels genom tillsatserna och dels genom en icke önskvärd ökning av konsumtionen av sockerarter, snabba kolhydrater.

• Klimathotet är inte försumbart. Genomsnittskonsumtionen ligger på ca 85 liter per person och år. 800 000 000 liter läsk ger 80 000 000 kg utsläpp av koldioxid i produktion och transporter, motsvarande 47 000 000 mils bilåkande. Du kan alltså köra bil 5 mil för samma mängd koldioxid!

• Din plånbok blir bara tommare och du får ingen egentlig nytta av att göda läskindustrin och dig själv med socker. Antalet nya fall av diabetes2 ökar i allt lägre åldrar, det är ingen rolig sjukdom att leva med!

• Dryckesindustrin hotar vattentillgången i fattiga länder, bygger på vanebildande konsumtion, deras mål är inte att ge dig något du blir bättre av utan att få tag på dina pengar.

• Varför är Coca Cola och Pepsi bland världens största företag, som inte ger nytta utan skapar beroende precis som tobaksbolagen?

Fler fakta och argument finns på www.konsumentsamverkan.se ‐ Dumpa Läsken.Har du fler bra argument? Skicka in dem till Sveriges Konsumener i samverkan.Internationella kampanjen Dumpa Läsken: www.dumpsoda.org

Felmärkning av torsk

Här kommer en rapport om vad som hänt i fallet med torsken som inte var torsk:

Anmälan har gått till Livsmedelstillsynen i Lindome, där grossisten ligger, samt till Livsmedelsverket,Fiskeriverket och Fiskebranschens Riksförbund.
Resultat hittills enligt Konsumenter i samverkan:
- Butiken returnerade partiet till grossisten
- Grossisten kommer att märka rätt i framtiden -men vart tar felmärkt parti vägen?
- Handlarna på orten fick veta och blev varnade
- Livsmedelstillsynen granskar flera butiker
- Befolkningen i Eskilstuna har fått info i Eskilstuna Kuriren på en halvsida
- Sveriges Konumenter i samverkan har lagt ut det i nyhetsbreven samt sökbart på hemsidan, och den läses över hela Sverige, i Finland och i Danmark

De har nu uppmanat konsumenter över hela Sverige att kolla i sina butiker. Tillsammans kan vi konsumenter tömma marknaden på felmärkt fisk. Chumlaxen har vi tidigare lyckats med, nu kallas den inte längre lax!

söndag 9 mars 2008

Konstgjord vaniljglass godast?

Riktig glass på riktig grädde och vaniljstång, utan tillsatser – det låter väl gott?

Det är det också. Men vid en blindtest på tio olika sorters glassar, föll de flesta för glassar med tillsatser för smak och konsistens. Vi är inte vana vid hur naturlig glass smakar. "Tvärtom är den överlägsna vinnaren Bourbon Vanille från Lidl, en glass med en innehållsförteckning så lång att den knappt får plats på paketet, och där man hittar bland annat smörolja, stärkelsefruktossirap, emulgerings- och stabiliseringsmedel, och färgämne."

Jag måste erkänna att den konstgjorda glassen är godare. Köpte själv vaniljglass från Österhage, en naturlig glass utan tillsatser, i lördags. Men jag gillade inte konsistensen och tyckte inte heller att den smakade något särskilt, tyvärr.

Men den smakar kanske bättre om den får stå i kylskåp en stund innan man äter den, som det står i artikeln? Synd att våra smaklökar är så fördärvade av glassindustrins kemister, att vi inte länger känner igen naturlig smak utan tillsatser. Livsmedelsindustrin blandar ut äkta vanilj med ett aromämne(vanillin) som utvinns ur lignin som finns i rötskadad gran. Allt för att maximera vinsten. Bara 2-3 % av all vaniljsmak som används kommer från äkta vara.

Jag förstår inte varför aromämnen kontrolleras mindre noggrant än andra tillsatser? De räknas inte ens som tillsatser och behöver därför inte specificeras i innehållsdeklarationen. Det räcker att tillverkaren sätter ut "aromer" eller "aromämnen". Vad det är för substans får vi inte veta.

Livsmedelsaromerna ska ersätta de naturliga smaker som går förlorade när maten processas.Den ska också kamoflera oönskade smaker som uppstår under själva tillverkningen.

Nej, jag ska göra ett nytt försök med Österhages glass!

söndag 2 mars 2008

Fusk med Omega -3 varor



Du behöver äta 311 knäckemackor för att få i dig lika mycket hälsosamt fett som i en sillbit. Trots det bryter inte Wasabröd mot branschens regler när de marknadsför brödet med omega-3.

Livsmedelsindustrin gör allt för att vi ska köpa deras varor. Nu har du upptäckte att människor vill äta hälsosamt och därför vill ha produkter med Omega 3. I vinstsyfte fuskas det därför med omega-3 i varor och reklamen för Omega-3-produkter i matbutiken bryter mot branschens egna regler och lurar konsumenten. Det visar en granskning som Svenska Dagbladet gjort.

Vanligaste felet är att påstå att omega-3-fett från raps och linfrö skyddar hjärtat lika bra som omega 3 från fet fisk. Så är det inte!

"Omega-3 är egentligen ett samlingsnamn för en hel grupp fettsyror där bara två, EPA och DHA som finns i fisk, har kopplats till förbättrad hälsa. Det omega-3-fett som finns i raps och linfrö, alfa-linolensyran ALA, har inte alls samma effekt". Livsmedel måste därför innehålla en viss mängd av dessa fettsyror för att tillverkarna ska få påstå att varan innehåller Omega 3 och är bra för hälsan.

Även reklamen för förra Italien-proffset Glenn Strömbergs pasta bryter mot reglerna, liksom flera tillverkare av raps- och linfröljor.

Omega -3 som är bevisat nyttigt för hjärtat finns alltså bara i fet fisk!

Vilseledande märkning av " torsk"



Polartorsk, som är något helt annat och inte är torsk, marknadsförs som TORSK. Det har enligt Konsumenter i Samverkan varit ett annat fall uppe tidigare där man skrev "Polar Torsk ", som ju får oss konsumenter att tro att det är torsk från Polarområdena istället för Kina som det tydligen här är fråga om.

"Nu är det ett företag med boxadress, inget telefonnummer och ingen adress (skumt), som är ute och luras med denna lilla firre Polartorsk (Boreogadus saida) och kallar det TORSKFILÉ. Lars Thelander AB i Lindome är det anonyma företaget."

Som konsumenter ska man tydligen kunna alla latinska namn på fiskarterna, men trots att man här angett rätt latinskt namn, ger förpackningen (avsiktligt) intrycket att det här är TORSKFILÈ. Storleken på bilden på framsidan underlättar också att tolka det så.

Anmälan har gjorts till Miljöförvaltningen i Göteborg samt till Miljökontoret i Eskilstuna, som borde agera på butiken som sålt skiten, samt till ICA Handlarna som borde informera sina handlare om vad som gäller – det är inte första gången Konsumentsamverkan anmält fiskpaket som just inköpts i ICA-butiker, tex djupfryst lax som inte var lax utan liksom här en annan fisksort.

Konsumenter: anmäl alla sådana fall du ser till Miljöförvaltningen!