fredag 16 oktober 2009

Gp testar rökt skinka, ekologisk bäst

Rökt skinka kan vara både vardagspålägg och dyr delikatess. Den här gången testades främst skinkor i låg- och mellanprisklassen: de köpte åtta sorters färdigpaketerade skivor med kilopris mellan 67 och 244 kronor.Billig smörgåsskinka har i många fall stora likheter med korv: det är köttbitar av olika storlek som fogas samman – tumlas – med hjälp av olika tillsatser (se faktaruta). Dyr skinka görs ofta på en eller ett fåtal köttbitar. Man får i hög grad vad man betalar för. Konsumentpanelen hade inte någon svårighet att kora sina favoriter under blindtestet.

Brödernas fina, från Göteborgsföretaget Bröderna Nilsson, fick klart bäst betyg. När testet pågick visste deltagarna inte att det var den enda sorten som var framställd av hel skinka eller att den hade minst tillsatser – men de föll ändå för smaken.
De två skinkor som marknadsförs som ekologiska, Änglamark och Scan ekologiska, klarade sig också bra.

Fosfater och andra tillsatser

Smörgåsskinka är ofta utdrygad med hjälp av fosfater (E 450-452), som binder vatten och håller ihop köttblandningen. De flesta skinkor i testet är gjorda på detta sätt: bara Bröderna Nilssons, Scans ekologiska och Änglamark är fria från fosfater.
Många innehåller antioxidationsmedel, som ska förhindra att fettet i skinkan härsknar. Den billigaste sorten, X-tra, är dessutom utdrygad med modifierad stärkelse. Alla skinkor i testet innehåller E 250, natriumnitrit, som konserverar köttet och gör att det behåller sin rosa färg.

Glutamat ut, jästextrakt in
Smakförstärkaren natriumglutamat, även kallad E 621, har försvunnit från många charkvaror efter de senaste årens debatt. Ingen av de testade skinkorna innehåller glutamat. Däremot innehåller några jästextrakt, som fyller samma funktion men inte har något E-nummer. Både jästextrakt och glutamat kan ses som tecken på att övriga ingredienser inte är särskilt smakrika.

Sött och salt
Smörgåsskinka är nästan alltid sötad, ofta med druvsocker eller glukossirap. Sockret är till för att balansera smaken från den saltlake som används i tillverkningen.

Bloggar: ,, , , , Göteborg,
Äkta vara

2 kommentarer:

Martina sa...

Vad glad jag blev när jag hittade din blogg. Har själv en mat och odlingsblogg och har börjat intressera mig mer och mer för det här med tillsatser och e-nummer. Kollade själv mitt skinkpaket för några veckor sedan, hela 9 e-nummer. Gick till charken och bad att få en skinka utan e-nummer, det blev Ridderheims fjällskinka, den har inga tillsatser alls och den var dessutom jättegod.

Kaktusblomman sa...

Bra tips! Det visste jag inte. det kanske blir ett inlägg på bloggen om det.

Hälsningar

Kaktusblomman