söndag 25 oktober 2009

Handla Krav-märkt!

KRAV-märkningen står för Bra miljö, God djuromsorg, God hälsa och Socialt ansvar.

KRAV-märket sitter på mat som har producerats på ett hållbart sätt. Kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genomodifierade organismer(GMO) får inte användas.

Det är också viktigt hur djuren har det. KRAV-godkänd djurhållning tar stor hänsyn till djurens hälsa och naturliga beteenden. Exempel på detta är att gisarna går ute hela året. På sommaren kan du därför få se grisar i KRAV-godkänd produktion som betar, bökar och tar sig ett gyttjebad.

En balans mellan djurhållning och växtodling är viktig. Så stor del som möjligt av djurens foder produceras på den egna gården. Då kan näringen gå runt i ett kretslopp på gården

De företag som har KRAV-godkänd produktion har använt sin producentmakt för att dra sitt strå till stacken för en hållbar livsmedelsproduktion. Du kan använda din konsumentmakt! Producenter och butiker är lyhörda för vad konsumenterna efterfrågar, som konsument har du stor möjlighet att påverka.

Alla butiker kan sälja KRAV-märkt mat, men störst sannolikhet att hitta mycket KRAV-märkta produkter är i de butiker som är anslutna till KRAV. Du kan också handla krav-märkt direkt från Gårdsbutiker. Här kan du läa mer om Krav-märkt.

Bloggar: ,, , , ,miljö, Göteborg, jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, , lantbruk,

Inga kommentarer: