lördag 24 oktober 2009

Matsnusk i kommunala äldreboenden

I Höganäs håller Miljöavdelningen håller på att besöka kommunens alla vårdboenden för att kontrollera bland annat livsmedelshanteringen. Tillsynen har i flera fall gett anmärkningsvärda resultat. Det är t ex inte ovanligt att personal på vårdboenden går mellan kök och vårdtagare i samma kläder, med uppenbar smittrisk som följd.

På ett vårdboende fanns en ensam anställd på tio vårdtagare och hon skulle dessutom hinna servera kvällsmat. Det innebar att de inte hann ta på köksförkläden.Däremot har svininfluensan inneburit att i stort sett alla i dag sköter handhygienen.

Även vad gäller städningen har miljöinspektörerna upptäckt stora brister. T ex fanns endast en dammsugare med ett munstycke som användes i såväl de boendes rum som i köket. Dammsugning av stoppade möbler förekom aldrig. Och rutiner för att skilja arbete i vården från arbete med livsmedel saknades. Ska man ha samma personal i samma kläder så krävs det oerhörda rutiner för att det ska fungera, säger miljöinspektören Eva Rosberg som menar att problemen bottnar i att det på vårdboenden med små mottagningskök inte finns någon kostchef som är livsmedelsutbildad. Och den ansvarige enhetschefen har som regel inga sådana kunskaper.

Brister i köken och smittrisk på äldreboenden är dock inget som kommunen själv vill skylta med. När en privatägd restaurang eller servering fått underkänt annonseras detta med en ledsen gubbe (smiley) på kommunens hemsida. Men i det här fallet har miljöchef Richard Åkesson beslutat att resultaten ska vara icke offentligt arbetsmaterial. Konstigt! Det borde vara lika illa att offentligt ägd verksamhet missköts. Det ligger i allas intresse.

Bloggar: ,, , ,miljö, , , Göteborg,jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, SLU, ,Intressant,

Inga kommentarer: