Visst är ett lovvärt initiativ att förbättra skolmaten och kräva att den blir mer näringsrik. Men för att den är näringsrik är det inte säkert att den är fri från tillsatser som t ex transfetter ! Skolmatsakademin, som drivs av Västra Götalandsregionen, rekommenderar att barnen ska äta lättmargarin, som innehåller transfetter och följa livsmedelsverkets riktlinjer. Vi vet ju att de vill ge barnen lättmargarin och lättmjölk. I Regionmagasinet som kom idag stod det att barnen skulle äta vaniljyoughurt (!)i sina smoothies till mellanmål. De rekomenderar näringsriktig mat men verkar ha glömt hur viktigt det är att laga mat från grunden utan tillsatser. Istället för mjölk och vanliljyoghurt kunde de ha föreslagit ekologiskt a-fil + bär.
En förklaring är kanske att de samarbetar med Skolmatens vänner där livsmedsindustrin ingår. Här kan du läsa Skolmatsakademins remissvar till Regeringens förslag om skolmaten.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, konsument, matblogg,miljö, Göteborg, hälsa ,kost, kostråd ,fett
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar