Vet ni vad maskinurbenad betyder? Det är slaktavfall som består av ben, hinnor, senor, fett, märg mm. Eftersom det är mycket billigare än helkött så används det för att dryga ut köttet och på sätt få ner priset. Det används både i kött och fågel.
Guldfågeln använder det i alla fall i sina storköksprodukter och förmodligen också i det som säljs i affärerna, men det vill de väl inte skylta med. Det innebär att det säljs till skolor, restauranger och äldreboenden.
Så här marknadsför Guldfågeln sina storköksprodukter:
Art. 9503 Slantad korv av kyckling,Ölandskorv
Ingredienser:Maskinurbenat kött av kyckling 40 %, vatten, kycklingskinn, kycklingkött 12 %, potatismjöl, salt, socker, lökpulver, jästextrakt, stabiliseringsmedel (E450, E451), vitpeppar, muskotnöt, ingefära, paprika, antioxidationsmedel (E300, E301), konserveringsmedel (E250).
Art. 9504 Skivad korv av kyckling, Ölandskorv
Ingredienser:Maskinurbenat kött av kyckling 38 %, vatten, kycklingskinn, kycklingkött 11 %, potatismjöl, salt, socker, lökpulver, jästextrakt, stabiliseringsmedel (E451, E450), vitpeppar, muskotnöt, ingefära, paprika, antioxidationsmedel (E300, E301), konserveringsmedel (E250).
Art. 9505 Grillkorv av kyckling, Ölandskorv
Ingredienser:Maskinurbenat kött av kyckling 40 %, vatten, kycklingskinn, kycklingkött 12 %, potatismjöl, salt, socker, lökpulver, jästextrakt, stabiliseringsmedel (E450, E451), vitpeppar, muskotnöt, ingefära, paprika, antioxidationsmedel (E300, E301), konserveringsmedel (E250).
Art. 9506 Stekkorv av kyckling, Ölandskorv
Ingredienser:Maskinurbenat kött av kyckling 37 %, vatten, kycklingskinn, kycklingkött 11 %, potatismjöl, salt, socker, lökpulver, jästextrakt, stabiliseringsmedel (E450, E451), vitpeppar, muskotnöt, ingefära, paprika, antioxidationsmedel (E300, E301), konserveringsmedel (E250).
Art. 9507 Strimlad kycklingkorv, Ölandskorv
Ingredienser:Maskinurbenat kött av kyckling 38 %, vatten, kycklingskinn, kycklingkött 11 %, potatismjöl, salt, socker, lökpulver, jästextrakt, stabiliseringsmedel (E450, E451), vitpeppar, muskotnöt, ingefära, paprika, antioxidationsmedel (E300, E301), konserveringsmedel (E250).
Art. 9508 Prinskorv av kyckling
Ingredienser:Maskinurbenat kött av kyckling 40 %, vatten, kycklingskinn, kycklingkött 12 %, potatismjöl, salt, socker, lökpulver, jästextrakt, stabiliseringsmedel (E450, E451), vitpeppar, muskotnöt, ingefära, paprika, antioxidationsmedel (E300, E301), konserveringsmedel (E250).
Ni ser att det maskinurbenade köttet (slakavfallet) är 38-40% medan köttinnehållet är 11-12%. De redovisar också vatten, därför måste det också innnehålla stabiliseringsmedel för att binda vattnet.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel, konsument, matblogg, Göteborg, hälsa ,forskning, kost, kostråd ,fett, mat Äkta vara
4 kommentarer:
Vad är det för fel på brosk och märg och annat som du kallar det "slaktavfall" som inte är gott att äta direkt som det är? Det är väl bra att allt används och inte kastas, med tanke på milken miljöbov köttindustrin är så känner ju jag spontant att kasta delar av djuret som faktiskt går att använda är ju helt befängt. Vad är det för ämnen i slaktavfall som är så hemska? Jag tror att det bara är vanligt överklass I-lands äckel som ni känner inför det. Finns nog en mängd andra ämnen i halvfabrikatsmaten som vi kanske ska se upp för. Men att klaga på "slaktavfall" är bara snobberi.
Visst är det bra att minska avfallet. Jag äter ofta rester och kastar inte mat i onödan. Men detta är ju rena lurendrejeriet! Man får inte det man betalar för. Om jag köper eller äter kyckling vill jag veta om det är en hel filé ller ett lårben eller om det är slaktavfall.
Förklara för mig hur detta är "lurendrejeri". Står det "maskinurbenat" på innehållsförtekningen så har du fått ditt svar. Vill du ha mer fördjupning än så, så får du läsa på lite själv. Jag blev också nyfiken på vad det betydde. Men så länge det inte är direkt hälsovådligt eller ens onyttigt så undrar jag varför folk blir så förargade.
Har jag betalat för kycklingkött ska det inte vara ben och brosk som man normalt inte äter!Men du får äta vad du vill...
Skicka en kommentar