tisdag 20 oktober 2009

Korvgrillens mat full av tillsatser

All heder åt Bruksgrillen i Vänersborg som öppet redovisar vilka tillsatser och annat skit det är i grill- och snabbmat. Sedan ni läst denna lista (som inte är komplett) tror jag inte att ni är så sugna på att gå till korvgrillen nästa gång ni är hungriga eller sugna på något snabbt. Ni ser också tillverkarnas namn inom parentes.

Jättegrill (Solna Korv):Innehåll: Kött från nöt, vatten, kycklingfett, potatisstärkelse, bindväv från kyckling, salt, kryddor, kött från kyckling, antioxidationsmedel (E301), konserveringsmedel (E250).Övrig info: Köttinnehåll 80%, fetthalt 28%.

Kebab (Meetab):Innehåll: Nötkött 75g, vatten, lök, fett från nöt, potatisstärkelse, salt, potatisfibrer, vetemjöl, svartpeppar, jästextrakt, stabiliseringsmedel (E450, E451), klumpförebyggande medel (E551), kryddor, majsmjöl, druvsocker (majs), socker, majsgryn, smakförstärkare (E621), kryddextrakt (paprika) & rapsolja.Övrig info: Fetthalt 23%.

Köttbullar (Findus):Innehåll: Nöt- och griskött, potatis, lök, stärkelse, ägg, vegetabilisk olja, skummjölkspulver, salt, betfiber, kryddor, lökextrakt, kryddextrakt & druvsocker.Näringsvärde per 100g: .Övrig info: Köttinnehåll 61, salthalt 1,7%.

Pyttipanna (Felix, Maggans Pytt):Innehåll: Stekt potatis (potatis, vegetabilisk olja), stekt lök (lök, vegetabilisk olja), korv, (nöt- och griskött, vatten, potatismjöl, bacon, köttprotein av nöt, potatisfiber, salt, kryddor, svartpepparextrakt), rökt skinka, bacon, kokt nötkött, margarin (vegetabilisk olja härdad vegetabilisk olja, salt, stabiliseringsmedel, (E471), arom), buljongpulver (salt, jästextrakt, arom, kyckling), svartpepparextrakt, antioxidationsmedel (E300, E301, E331), konserveringsmedel (E250), stabiliseringsmedel (E450), smakförstärkare (E621)Näringsvärde per 100g: Energi 750kJ (170Kcal), Protein 4,5 g, Kolhydrat 19 g, Fett 9,0 g, salt 1.0g.Övrig info: Köttinnehåll 15%.

Inbakad fisk till Fish&Chips (Ocean):Innehåll: Alaska pollock (Theragra chalcogramma) (56%), vatten, tempura (vete-, ris- och majsmjöl, dextrin, veg. proteinkonc. salt, vasslepulver, förtjockningsmedel (E450), syra (E500, E330), ströbröd (innehåller gluten), veg. olja, vetemjöl, paneringsmix (vetemjöl, salt, potatisstärkelse, smakförstärkare (E621), syra (E500, E330), pepparextrakt).Näringsvärde per 100g: Energivärde 500Kj (120Kcal), protein 10g, kolhydrater 9g, fett 4,5.Övrig info: Fiskad i Stilla Havet

Chickybits (Ivars):
Innehåll: Kycklingkött 44%, panering 43% (vetemjöl, vegetabilisk olja, majsmjöl, vetestärkelse, vatten, potatisstärkelse, modifierat vetestärkelse, salt, svart peppar, bakpulver (E450, E500), dextrose, äggvitepulver, antioxidant (E331), vatten, potatisflagor, salt, panering.

Anmärkning:

  • vegetabilisk olja är ofta en omskrivning för palmolja eller transfetter.

  • smakförstärkare (E621) = glutamat ( misstänks orsaka överaktivitet hos barn och allergier)

  • konserveringsmedel (E250)= nitrit (behövs för att vi inte ska drabbas av botulism)

  • bindväv från kyckling låter konstigt i en hamburgare

  • emulgerings- och stabiliseringsmedel indikerar att tillverkaren vill dryga ut produkten med vatten

  • arom- och smakämnen att sörjan som producerats är smaklös och måste smaksättas

  • färgämnen kan vara allergiframkallande

  • Ju kortare lista på innehållsförteckningen, desto bättre!

  • En bra tumregel: Ju fler kemikalier, desto lägre pris!

  • Tänk på att den ingrediens som förekommer i störst mängd står först på etiketten, sedan i fallande ordning efter storlek.

Lurigast är att det står att köttinnehållet är t ex 80%, men då kan det vara senor, brosk mm sk. maskinurbenat kött som ingår i det så rena köttmängden är kanske bara 30%! Maskinurbenat kött är köttet allra närmast benet. Egentligen borde det inte kallas kött, eftersom det till större delen består av brosk och fett =slaktavfall. Mumsigt va?

Här får ni exempel på korv från Karelius som innehåller rent kött.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,, kost, kostråd ,fett, mat Äkta vara

Inga kommentarer: