tisdag 20 oktober 2009

Den värsta bluffmaten!

Mats-Eric Nilsson går i nya boken ”Äkta vara” genom 150 olika livsmedel. Matbluffen möter oss dagligen i affärerna. När Aftonbladet tar med två matkorgar in i en affär och ber Mats-Eric Nilsson att fylla en bra och en dålig variant fylls den ena korgen blixtsnabbt. Det är inte den bra kan jag säga...

Nilssons matråd
1Titta på framsidan. Fundera några sekunder på vad produkten borde innehålla.
2 Vänd och läs innehållsförteckningen. Innehåller den okända saker, låt den vara.
3 Undvik allt vad bokstavskombinationer, E202, E331 och så vidare, heter.
4 Våga vara mer kritisk, fråga personalen i butiken efter varor och be dem att ta in dem.


De värsta fuskprodukterna:
Saft : Halten av frukt och bär kan vara precis hur låg som helst i saft.

Glass: Äkta glass består av grädde eller mjölk, socker och ägg. Men det som finns i frysdiskarna består också till 50 procent av luft, och en kombination av bland annat vegetabiliskt fett, fettsyror och aromämnen. Den kan t o m innehålla spenat!

Fiskpinnar: De flesta har bara 50 procent fisk i sina pinnar, andra hälften av innehållet är den tjocka paneringen, fylld av anonyma arom- och stärkelsetillsatser. En av de bästa är Findus, med 61 procent.

Kyckling: Över en miljon svenska kycklingar är varje år så illa medfarna under sin uppfödning att de inte kan bli mat, eller ens smuliga delar i nuggets. De är ofta uppumpade med vatten , "vattenglaserade eller mörade" är ingen bra märkning. Landets enda kravmärkta kyckling kommer från Bosarp i Skåne.

Bröd: I stort sett alla av de hundratals brödprodukterna i affären är i grund och botten samma fuskproducerade bröd, fullt av konstiga tillsatser. Ett bra bröd ska vara tungt, och helst innehålla bara fyra ingredienser: surdeg, vatten, rågmjöl och salt (jäst).

Odlad – rosa lax:Odlad lax är av naturen grå, men klassas som hopplös att sälja. Därför färgas den via fodret. Välj i stället kravgodkänd lax utan färgämnen.

Skinka: Pålägget består av sönderhackat muskelkött från grisben (!), som har blandats i en stor tumlare tillsammans med bland annat aromämnen, vatten och konserveringsmedel. Vill charkföretaget få den att se mer äkta ut lägger man
ibland en fettrand runt formen. Att köpa över disk är ingen garanti för att skinkan håller måttet. Men sannolikheten är större för rökt än kokt.

Kaviar: Består av torskrom och potatisflingor färgade med tomatpuré. Lägst romhalt – och flest tillsatser – hittar man i Kalles randiga tub.

Falukorv: Nästan all falukorv på marknaden innehåller minst en tredjedel vatten – och stabiliseringsmedel som tidigare var förbjudna – för att den inte ska ramla isär.

Usch,man blir illamående när man läser detta och det ger via våra barn. Livsmedelssproducenterna verkar vara förtjusta i att dryga ut sina produkter med potatis som är ett billigt livsmedel, men samtidigt ett av de mest besprutade, dåligt ur GI-och LCHF- perspektiv och innehåller mycket kadmium.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,, kost, kostråd ,fett, mat Äkta vara

Inga kommentarer: