onsdag 7 oktober 2009

Europeisk konsumentpakt för EU- parlamentariker

En konsumentpakt behövs inom EU därför att parlamentarikerna tar för lite hänsyn till konsumenternas intresse. Det finns en obalans, där lobbyister och särintressen ofta har det betydligt lättare att komma till tals. Genom pakten vill konsumentorganisationerna få politikerna att göra ett åtagande där man lovar att ställa upp på konsumenterna.

Det är den europeiska konsumentorganisationen Beuc, som tillsammans med konsumentorganisationer i de olika medlemsländerna står bakom pakten. Sammanlagt är det 43 olika organisationer. I Sverige är det Sveriges Konsumenter. EU-politiker ska helt enkelt anmäla sig på sajten Consumerpact och på så sätt visa att man ställer upp för att arbeta i parlamentet på de åtta områden som ingår i pakten. Du kan också se vilka politiker som registerat sig.
.
Det är bl a lagliga rättigheter, hälsa och säkerhet. Ett område som är viktigt är livsmedel, att den mat vi äter skall vara säker och hälsosam och produktionen hållbar. På detta område så är förordningar och direktiv på gång i EU redan i höst och det kommer också att påverka det svenska ordförandeskapet . På sajten Europeisk Medborgarkonsultation kan du själv medverka i den Europeiska debatten om du registrerar dig.

Bloggar: ,, , , ,miljö, Göteborg, ,kost, kostråd ,fett

Inga kommentarer: