torsdag 22 oktober 2009

Nynäshamns kommun ger barnen skräpmat

Det är förvånande och tyder på stor okunnighet om tillsatser när Nynäshamns kommuns måltidsverksamhet redovisar hur mycket tillsatser och fördiglagad mat de ger skolbarnen i Nynäshamn. Dit skulle TV4 skicka Matakuten!

De skriver visserligen så här:

"Matsedeln består både av rätter som lagas från grunden och en del hel- och halvfabrikat. Så långt som det är möjligt lagas maten från grunden. Vi strävar efter att använda livsmedel med så få tillsatser som möjligt genom att granska innehållet i hel- och halvfabrikat och ställa krav på leverantörer och grossister.Produkter som innehåller smakförstärkare (E620 - 640) och delvis härdat fett (industriellt framställt transfett) utesluts i tillagningen och ersätts med andra livsmedel."

Det låter ju bra,men hur ser det ut i verkligheten?

Här är några exempel :

Köttbullar - Från Servera ingredienser: Griskött 61%, nötkött 20%, vatten, potatisflingor (innehåller sulfit) lökpuöver, potatisstärkelse, salt, dextros, aromämnen, sirap, kryddor, emulgeringsmedel ( E450, E452), örter, antiox.med.(E330).Falukorv - Producerad av Signal & Andersson charkuteri AB ingredienser: gris och nötkött 60 % fetthalt 17%, vatten, potatismjöl, koksalt, kryddor, lök, antioxidationsmedel (E 300), stabiliseringsmedel (E450), konserveringsmedel (E250). Svenkst köttNötkorv - Märke Scan ingredienser: nötkött, vatten, potatismjöl, salt, druvsocker, kryddor, lök, antioxidationsmedel (E300), konserveringsmedel (E250) svenskt .

Fiskpanetter - Findus sejfriletter ingredienser: Fiskkött av sej 64%, vetemjöl, vegetabilisk olja, vatten, stärkelse, majsmjöl, rismjöl, salt, jäst, bakpulver (E450, E500, E503), modifierad stärkelse, kryddor, och stabiliseringsmedel (E415). Salthalt 0.8%(tänk på vad Mats.Erik Nilsons säger om fiskpinnar).

Chicken Strips - Guldfågeln ingredienser: maskinurbenat kött från kyckling 97%, salt, jästextrakt, lökpulver, modifierad stärkelse, vitpeppar, antioxidationsmedel (E301).Chicken kebab - Guldfågeln ingredienser: maskinurbenat kött av kyckling 96%, vatten, ströbröd, (vetemjöl, salt), lök, grön paprika, salt, gelatin av nöt, kryddor(cayenne, vitlök, koriander,paprika, spiskummin, oregano, rosmarin) vegetabilisk olja Blodpudding - Gea´s ingredienser: Vatten, fullkornsmjöl av råg, vetemjöl, fett från nöt, blodpulver av nöt och gris, socker, nötkött 4%, koksalt, bindväv från nöt, kryddor bl.a. lök, kanel, koriander, animaliskt protein från gris, potatisfiber, arom. konserveringsmedel (E250.) Svensk köttråvara. (se mitt förra inlägg om maskinurbenad kyckling)

Kassler - Servera ingredienser: Varmrökt benfri kotlett av gris, vatten, salt, stabiliseringsmedel (E450, E451, E407a), maltodextrin, modif. potatisstärkelse(E1414)druvsocker, animaliskt protein av gris, antioxidationsmedel (E301)konserveringsmedel (E250)

Nötfärs 10%- Servera ursprung Polen

Potatis - Flensted Minutpotatis ingredienser: ångskalad, kokt potatis i vakuumförpackningSoppgrönsaker - Findus djupfryst grönsaksblandning ingredienser: morötter, ärter, kålrötter, bönor, purjolök, palsternackor, samtliga grönsaker utom purjolöken är förvälda.

Wokgrönsaker - Findus djupfrysta grönsaker, ingredienser: Gröna bönor, gula morötter, purjolök, minimajs samtliga grönsaker är förvälda utom purjolöken.

Alltså inga FÄRSKA grönsaker! Bara djupfrysta och förvällda. Desutom polsk köttfärs och vatten umpmapad kassler! De kan inte ens koka potatisen själva! Det är katastrof att vara skolbarn ska äta denna smörja! De säger en sak och gör en annan. Jag ser nästan inga rätter som lagas från grunden. Dessutom råder fettskräcken även här. De tvingas dricka lättmjölk och lättmargarin! Det som är bra är att de använder miljömärkt fisk.

Här kan ni läsa mer om korv fylld av vatten!

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,, kost, kostråd ,fett, mat, Äkta vara, ,

Inga kommentarer: