onsdag 21 oktober 2009

Ica bluffade om matpriser i test

Pensionärsorganisationen, PRO, gör varje år en prisgranskning där de jämför priset på livsmedel i olika butiker i hela Sverige. Undersökningen visar i vilken butik matkassen är billigast.
I år har drygt 1000 butiker och ett 50-tal varor granskats. Undersökningen visar att Ica:s matkasse är billigast vid många tillfällen. Men DN:s granskning visar på något helt annat.


Flera av butikerna har sänkt priset på flera varor innan PRO:s prisgranskare besöker butiken – och höjt dem igen efteråt, skriver DN.

Nio butiker har höjt sina priser efter att prisgranskarna har lämnat butiken, visar granskningen. Fyra butiker har höjt priserna med så mycket som tio procent.

Bert Karlsson tycker att det är begräger av affärerna att göra så. Han tycker också att prisjämförelserna inte ska vara bestämda i förväg eller annonserade. Det gäller alla varor. Karlsson menar att butikerna vill framstå som billigare.


– Allt går ut på att lura konsumentera att tro att de är billigare än de är.

Antingen genom att tajma prissänkningar, eller att de gör
förpackningarna mindre eftersom de vet att konsumenterna inte läser etiketterna.

Så konsumenter, låt er inte luras av enkla prisjämförelser. De ska gälla flera produkter och vara oannonserade.
Röda prislappar och rea är också lurigt. De har inte inte alltid sänkt priset. Kungsängen tex har rea året runt i sin TV-reklam.

Bloggar: ,, , , ,miljö, Göteborg, ,kost, kostråd ,

2 kommentarer:

Galna Kocken sa...

Ha ha.. Kul blogg. =)

Kaktusblomman sa...

Bra att du gillar den...

Välkommen tillbaka!