onsdag 28 oktober 2009

Hemliga kocken luras om Äkta vara

Förra veckan trumpetade City Gross ut att de tog konsumenter på allvar och har nu hittat ett sätt att vägleda kunderna till vettig mat. Det verkade ju jättebra till att börja med. Visst reagerade jag mot att alla tillsatser skulle vara förbjudna utom pektin och bakpulver. Jag tänkte genast på nitrit som tex används för att motverka botulism, en livshotande matförgiftning och askorbinsyra som är tämligen oförarglig.

För märkningen står Mats-Eric Nilssons företag Äkta Vara. Enligt Aftonbladets Karin Wilborg, har de tillsammans lyckats plocka ner en sund och viktig debatt om innehållet i vår mat till pajasnivå. Enligt henne kan man kan bilda en klubb och säga att man bara godkänner mat som framställts under fullmåne medan man mumlat ramsor. Det lägger inte hon sig inte i.Men saken kommer i ett annat läge när en av Sveriges mest dominerande matdebattörer sätter upp sina kriterier och bannlyser alla E-nummer utom bakpulver och pektin. Vad säger det till de redan förvirrade kunder som man säger sig vilja hjälpa? Jo, att alla E-nummer är onda. Här förlorar Mats-Eric Nilsson sin trovärdighet,menar hon. Sveriges konsumenter samverkan säger att e-nummerfri mat är inget alternativ .

Bloggar: ,, , , ,miljö, Göteborg, jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, , lantbruk, intressant

1 kommentar:

S as in Supermom sa...

Det var ju oxå ett väldigt konstigt sätt att se det, tycker jag! Det är ett otroligt bra jobb, som några få personer lyckats med, att få upp ögonen på folk om vad det är dom stoppar i sig själva och sina barn.
Mycket bra blogg föresten, hit kommer jag tillbaka :)