onsdag 28 oktober 2009

Fett och frukt skyddar hjärtat enligt nya studier

Feta mjölkprodukter plus mycket frukt och grönt, tycks minska risken för hjärtinfarkt, enligt en studie från Växjö: Se International Journal of Environmental Research and Public Health 2009; 6: 2626–2638 . I studien ingår 1 752 män på den svenska landsbygden. De fick beskriva sina kostvanor i ett frågeformulär vid studiens början, och forskarna följde sedan upp hur många som drabbades av hjärtinfarkt eller avled under tolv år.Det visade sig att 138 män avled eller vårdades på sjukhus på grund av kranskärlssjukdom under studieperioden. Att äta frukt och grönsaker varje dag var kopplat till lägre hjärtrisk hos de män som också konsumerade feta mjölkprodukter – men inte hos dem som valde magra mjölkprodukter. Fullkornsbröd eller fisk två gånger i veckan tycktes inte påverka risken för hjärtsjukdom.

I dag finns det en vedertagen hypotes om att fet mat ger högt kolesterol som ger hjärtinfarkt, men det är bara en tes som egentligen inte har blivit bevisad, säger Sara Holmberg, läkare och forskare vid FoU-centrum i Landstinget Kronoberg, till nyhetsbyrån TT. En hypotes är att frukt och grönsaker bland annat innehåller fettlösliga vitaminer, som inte tas upp av kroppen om det inte finns något fett i kosten. Undrar vad Livsmedelsverket nu säger? Det är väl inte riktigt vad Annica Dahlqvist och LCHF-förespråkarna säger. De tycker ju inte att man ska äta frukt, däremot fett i stora mängder. Med risk för att reta LCHF-gänget, måste jag säga att detta låter mera logiskt. Jag har svårt att tro att frukt och grönskare skulle vara skadligt, förutom om man tänker på kadmiumnivåerna förstås.

Bloggar: ,, , , ,miljö, Göteborg, jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, , lantbruk, intressant


Inga kommentarer: