fredag 23 oktober 2009

GMO-fritt jordbruk?

I Sverige har vi länge klarat oss från GMO-matens intrång, men nu börjar det hända saker. Svenskt kött är inte längre garanterat GMO-fritt, och till våren kan den första svenska kommersiella GMO-grödan planteras. Är du trött på dåliga nyheter? Aktivera dig i kampen för att behålla vår mat GMO-fri!

GMO-grödorna har utvecklats för det allra mest industrialiserade och kemiberoende jordbruket. Mer än 99 procent av GMO-arealen är antingen grödor med resistens mot ogräsgift eller grödor som själva producerar insektsgift. Det finns inga exempel på GMO-grödor för ett ekologiskt uthålligt jordbruk.

Ett sätt att spåra oförutsedda hälsoeffekter på människor eller djur är jämförande studier mellan GMO-mat och GMO-fria produkter. Mycket få sådana studier har genomförts, och både genteknikindustrin och GMO-positiva regeringar har aktivt motarbetat dem. Det mest kända fallet gällde dr Arpad Pusztai, en forskare som hade brittiska regeringens uppdrag att göra råttförsök med GMO-potatis, och sparkades när han upptäckte klara hälsoeffekter. Men även svenska Jordbruksverket har försökt hjälpa BASF undvika djurförsök med GMO-potatisen Amflora.

Hälsorisker
Trots att så få studier gjorts har de redan gett en rad indikationer på möjliga hälsoproblem. Det handlar bland annat om sämre tillväxt, organutveckling och immunförsvar, avvikelser i blodceller, leverceller och lungvävnad, samt sterilitetsproblem.

Förutom de allmänna hälsorisker som följer av själva genmodifieringen kan de införda genernas egenskaper vara hälsofarliga i sig. Flera av de Bt-gener som används i bland annat genmodifierad majs och bomull misstänks kunna ge allergiska effekter, och det finns även rapporter om oförklarliga dödsfall hos Bt-utfodrade djur. En uppenbart riskabel GMO-kategori är de läkemedelsproducerande växter som ännu befinner sig i forskningsstadiet men redan försöksodlas i USA.

GMO -odlad gröda sprider sig
Det är omöjligt att odla GMO-grödor utan att modifierade gener sprider sig i omgivningen. De finns i alla växtens celler och kan spridas via frön, pollen, rotknölar och alla andra naturliga förökningsvägar, precis som växtens vanliga gener. GMO-föroreningen kan ge olika effekter beroende på vilka gener som sprids och var.

Här har du en köpguide som visar hur du köper GMO-fri mat. EU:s förordning om GMO . Köp helst Kravmärkta produkter eller produkter med Svenskt Sigill-märke. Även ekologisk märkning. Undvik importerat kött av alla djurslag och importerade ägg samt svenskt griskött.
Svenskt lamm- och nötkött är osäkert.

Bloggar: ,, , , ,miljö, , , Göteborg,jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, SLU, ,Intressant, lantbruk, vetenskap

Inga kommentarer: