Medlemskåren är splittrad i frågan, men LRF:s officiella hållning är klar. Vi rekommenderar våra medlemmar att enbart använda slam från REVAQ-certifierade anläggningar.
Bengt Waldebring är regionchef för LRF i Sörmland, Örebro och Östergötland. Att slamfrågan är het kan han skriva under på.
"– Det arrangeras ett stort slamseminarium i Örebro i höst, och det finns flera ståndpunkter i den här frågan, så diskussionsnivån lär bli fortsatt hög ett bra tag."
Genom samarbetet med Svenskt Vatten, Lantmännen Lantbruk och Dagligvaruhandeln accepterar förbundet endast att det är slam från REVAQ-certifierade reningsverk som sprids och används vid odling av livsmedels- och foderråvaror. Bäst är att använda det certifierade slammet till energigrödor menar Bengt Waldebring. "– Svensk mjölk tillåter ju inte alls att grödor gödslas med slam så inom mjökproduktionen är det inte något alternativ. Men i vissa trakter i Sörmland är slamspridning på åkrarna väldigt vanligt förekommande."
LRF sviker konsumenterna och miljön genom sitt beslut att tillåta spridning av avloppsslam på åkrarna. Men LRF kommer att möta motstånd från Konsumentorganisationer och initiativet Ren åker- Ren mat som startat som en reaktion på Svenskt vattens Revaq-system.
Läs också artikeln i Eskilstuna -Kuriren : Avloppsslam - hälsofara eller gödningsmedel? Det står att miljörelsen stöder Revaq-systemet . men Naturskyddsföreningen (centralt) som det gäller, uppger att de hoppat av samarbetet.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, konsument, matblogg,miljö, intressant, politik, Göteborg,jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, SLU, hälsa,Intressant, lantbruk, vetenskap
2 kommentarer:
Kolla upp hur koncernledningen sköter sig om du vill ha en nyhet.
Kolla upp hur koncernledningen sköter sig om du vill ha en nyhet.
Skicka en kommentar