Åsa Domeij, miljöansvarig på Axfood, tror att debatten snarare handlar om fördelningen av forskningsmedel inom den akademiska världen. Själv ställer hon sig tveksam till huvudargumentet hos kritikerna - att det ekologiska jordbruket skulle medföra lägre avkastning vilket på sikt är ett hot mot matförsörjningen.
- Exploateringen av jordmark i bördiga områden är ett oerhört mycket större problem som dessutom är irreversibel. De som oroar sig för tryggad matförsörjning borde snarare ta upp detta, säger Åsa Domeij. Hon är snarare förvånad att den ekonomiska krisen inte verkar ha dämpat försäljningen av ekologiska livsmedel. -Jag hade trott att vi skulle märka av det, men ett faktum är att de som har kvar sina jobb har ju snarare fått det bättre ställt ekonomiskt, säger Åsa Domeij.
Mikael Robertsson, miljöchef på Coop, är bekymrad över bristen på ekologisk forskning i Sverige. Det gör att ingen kan bemöta argumenten från de ekokritiska SLU-professorerna. Han anser att de i sin kritik redovisar gamla siffror och utesluter andra rapporter som ger ett annat budskap.
-Sverige är undantag i Europa då vi inte har någon forskning att tala om som inriktar sig mot ekologisk lantbruk. Det är ett problem för SLU:s egen trovärdighet, och innebär även att vi inte få den hjälp som vi skulle vilja ha rörande utvecklingen av ekologiska livsmedel, säger Mikael Robertsson.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel, konsument, matblogg,miljö, Göteborg, jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, hälsa, lantbruk, intressant ,forskning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar