måndag 19 oktober 2009

Behöver inte matbloggar redovisa källa?

Jag har läst ett antal matbloggar och ser med stigande förvåning hur många det är som skriver recept som det var deras egna, utan att redovisa att de tagit det ur en kokbok eller veckotidning. Många recept känner jag nämligen igen från mina egna kokböcker och receptsamlingar. Å andra sidan - hur många kokboksförfattare har inte knyckt recept från andras kokböcker och tidningsrecept utan att blinka? Men får man göra så? Jag trodde att lagen om upphovsrätt gällde även bloggare. Men stölder av andras material verkar vara ganska utbrett på webben.


Här du läsa om plagiat . Olovliga bearbetningar av andras verk räknas som olagliga om man inte anger källan Om någon gör anspråk på att en text är en egen skapelse och inte uppger källor, är det alltid plagiat. Den nya texten måste ha ett visst mått av självständighet och originalitet.


Man kan alltså både citera andra och använda andras material till viss del om man anger källan . Jag tycker att det är ärligare att ange källan, var man hämtat bilderna eller innehållet i inlägget man skrivit. Då kan också läsaren gå tillbaka till orginaltexten och läsa mer.

Surfar man runt på webben märker man ganska fort vilka som plagierar. Ingen är felfri, jag har säkert också syndat någon gång av slöhet och utan att tänka på det. Men jag försöker...

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,, kost, kostråd ,fett, mat
Äkta vara

2 kommentarer:

Kari Receptomaten sa...

Bra inlägg!

Jag tog mig friheten att Twittra om det: "Bra inlägg om matbloggar och innehållet i dessa: http://is.gd/4snCR #svpt"

/K

Kaktusblomman sa...

Hej!

Bra, jag kan tyvärr inte twittra så gärna för mig!