"— Man kan ju tro att de är kostråden är vetenskapligt underbyggda, men så är det faktiskt inte. Däremot kan man se att vetenskapliga experter som står bakom råden ofta har kopplingar till livsmedelsindustrin, säger Johan Hedbrant."
Rågången mot industriella särintressen är minst sagt otydlig, menar han. I den senaste debattartikeln i Läkartidningen ger Johan Hedbrant och övriga nio undertecknare flera exempel.
- Det intressanta är den vetenskapliga oviljan att alls diskutera kostråden och de svaga vetenskapliga stöden för dem. Trots att det de senaste åren kommit allt fler studier som visar att diabetiker kan bli hjälpta av en alternativ kost, säger han.Den vetenskapliga oviljan att alls diskutera kostråden och de svaga vetenskapliga stöden för dem är också intressant. Detta trots att det de senaste åren kommit allt fler studier som visar att diabetiker kan bli hjälpta av en alternativ kost, säger Hedbrandt. För honom är det obegripligt och strider mot all vetenskaplig etik.
Men motkrafterna är märkligt starka. När Socialstyrelsen i år godkände lågkolhydratkost som behandling för diabetiker, reagerade fyra professorer tillsammans med Dietisternas riksförbund med att kräva en omprövning av beslutet!
När Johan Hedbrant 2006 skrev en debattartikel för Läkartidningen om kolhydrater och fetma blev den refuserad utan att han fick tillbaka granskarens kommentarer, som god vetenskaplig praxis påbjuder. men istället lanseradehan begreppet Fetmaparadoxen och lade upp en egen hemsida på Internet med sina resultat och funderingar. Den refuserade artikeln kom att publiceras i en alternativ tidning, "2000-Talets Vetenskap". Han möttes av positiva reaktioner från diabetiker, men varken forskarsamhället eller diabetesläkarna tycktes ha lust att ge sig in i debatten.
Kanske för att Johan Hedbrant i första hand beskrev sig själv som "intresserad lekman"? Kan kritik från en sådan vara vetenskapligt underbyggd? Jo, det kan den nog, och "meriterad lekman" vore nog en mer rättvisande titel på en person som är skolad i systemanalys och har avlagt en licexamen på HU, en till på LiTH och därtill doktorerat på Tema Vatten.
Andra bloggar: hälsa, mat, livsmedel, samhälle, konsument, matblogg, matlagning, kost livsmedelsverket
2 kommentarer:
Hej, den här debatten är otroligt spännande att följa. Kan man komma åt artikeln på Internet någonstans?
Hej!
Om du klickar på länkarna i inlägget så finns det artiklar där, tex under rubriken och under "Fetmapradoxen".
Skicka en kommentar