lördag 21 februari 2009

Mer eller mindre tillsatser ?

Avgörande om man väljer mat med tillsatser är, enligt skribenterna Wirén och Törner, hur man själv prioriterar tid och pengar. Men också vad man har för kunskap om tillsatserna. De fyller en livsmedelsteknisk funktion och många av dessa skulle vi ha svårt att klara oss utan. Både inom industritillverkningen och hemma i våra egna kök tillsätts till exempel potatisstärkelse för att få rätt konsistens på en sås. 300 av de 350 godkända tillsatserna i Sverige har naturligt ursprung och tillsatser har, om än i en mer begränsad omfattning, alltid använts i matlagning.

Den industriella användningen av tillsatser regleras av EU som säger att tillsatsen ska vara av godo för konsumenten. Men i och med den så kallade cocktaileffekten, som innebär att man som konsument kanske äter ett flertal livsmedel som innehåller tillsatser, är det dock svårt att uppskatta hur mycket man totalt sett får i sig och vilka effekter detta har på hälsan.

Utbudet i livsmedelsaffären styrs av efterfrågan. Att äta hälsosamt är för många synonymt med lightprodukter. Skribenterna menar att det är omöjligt att begära att dessa ska vara tillsatsfria. Om man tar bort fett och socker , måste man ersätta det med något annat som ger liknande konsistens och smak. På samma sätt, menar de att man kan räkna med att få tillsatser "på köpet" om man prioriterar mat till lågt pris. Var och en har friheten att bestämma vad livsmedelskvalitet innebär och vad man är beredd att acceptera. Om tillsatserna ska minska till förmån för en ökad kvalitet, måste vi göra bättre val och prioritera inköp och matlagning på ett annat sätt.

Wirén och Törner skriver vidare att om du inte bryr dig om din mat kommer inte industrin att göra det åt dig. Till sist är det upp till dig att välja vad som hamnar på din tallrik. Det står var och en fritt att läsa innehållsförteckningar, ställa frågor i butiken och göra informerade val. Affärerna säljer det vi vill köpa. Det är vårt ansvar att se till att vi vill ha det vi äter.

En bra slutsats tycker jag. Livsmedelsindustrin vill tjäna så mycket pengar som möjligt och tummar därför på kvalitén. Men ökar efterfrågan på ekologisk mat och mat utan tillsatser så kommer de att leverera det. Sedan är det upp till oss själva om vi vill lägga mer tid och pengar åt matlagning med bra råvaror. Det tar kanske lite längre tid och kräver mer planering, men är mycket en vanesak också, tycker jag. Tyvärr, är det idag svårt för de flesta att veta vilken kost som är bäst, eftersom budskapen är motstridiga får man ta ställning själv.

Andra bloggar:
, , , , , , kost

Inga kommentarer: