fredag 20 februari 2009

Nej till klimatmärkning av mat

Sedan 2007 har föreningen Krav, tillsammans med andra aktörer, arbetat fram regler för en klimatsmart matproduktion. Efterfrågan på någon form av klimatmärkning har varit stor hos konsumenterna. Nu går projektet in i en slutfas. De första kriterierna ska vara klara i mars och resten ska komma fram senare i år. De områden som berörs i första steget är fiske och växthus På KRAV:s kommande styrelsemöten bestäms det i vilken takt de nya reglerna kan lägga in i de normala reglerna för Krav-märkning. Klart är anpassningen kommer att ta olika lång tid för olika typer av livsmedel. Men målet är tydligt, Krav-produkter ska vara 20-25 procent mer klimatsmarta.

Märkt eller inte, konsumenternas attityder kommer även fortsatt att spela en stor roll. Men att minska sin köttkonsumtion, slänga mindre mat och att handla säsongsanpassat och närproducerat, är fortfarande det viktigaste ur klimatsynpunkt Några uppgifter om koldioxid kommer det inte att finnas på kravmärkta förpackningar. Märket ska vara endast vara en garant för att livsmedlet nått upp till en viss nivå.

KRAV avser att under 2009 klimatanpassa reglerna för växthus och fiske. Ytterligare områden kan bli aktuella när projektets resterande regler blir klara.



Se GP:s krönika Fel beslut av KRAV

Fakta:
KRAV bildades 1985 för att skapa en trovärdig märkning av ekologiska livsmedel och förenkla för konsumenter att göra en miljöinsats genom sina dagliga inköp. KRAV drivs i formen av en ekonomisk förening med 28 rikstäckande medlemsorganisationer.

Andra bloggar: , , , , , , , kost livsmedelsverket

Inga kommentarer: