torsdag 26 februari 2009

Ny studie om bantningsmetoder missvisande!

I en studie som publiceras i New England Journal of Medicine i dag, torsdag, har forskare från bland annat Harvarduniversitetet i USA studerat fyra varianter av dieter och den effekt de har på viktnedgång.

Till studien rekryterades 800 personer mellan 30 och 70 år. De var överviktiga eller feta, med kroppsmasseindex mellan 25 och 40.

Forskarna drar slutsatsen att dieter med minskat kaloriinnehåll leder till viktnedgång, oavsett hur fördelningen av kolhydrater, fett och proteiner ser ut. De konstaterar också att det var viktigt att delta i rådgivningen i grupp.

Kostdoktorn är skeptisk till studien som enligt honom inte har gällt lågkolhydratkost, som tidigare visats vara bäst i ett antal studier. Alla dieterna i
dagens studie gav råd om minst 35 E% kolhydrater. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att detta inte uppmärksammas, utan att man framställer det som att alla kostvarianter följdes till punkt och pricka.

De studier som visat överlägsen effekt av lågkolhydratkost har enligt kostdoktorn, rekommenderat betydligt lägre kolhydratsintag - ner mot 20-30 gram per dag, åtminstone vid starten. Det vill säga runt 5 E% kolhydrater. Alla deltagare i studien skulle dessutom hålla sig under 8% mättat fett. Inte helt betydelselöst.

Läs också: 13 studier som visar att LCHF är bäst

Bloggar: , , , , , , , kost,

Inga kommentarer: