Konsumenterna kräver hälsosammare mat. I en undersökning som Sydsvenskan har gjort visar det sig att alla skånska matproducenter försöker minska tillsatserna i maten.
- Företagen vill ju inte tillverka något som konsumenterna inte vill ha, säger Agneta Dreber, vd på intresseorganisationen Livsmedelsföretagen.
Genom att ändra sina recept och byta ut smakförstärkarna mot mer naturliga varor, hoppas de kunna uppfylla konsumenternas behov i utvecklingen. Naturliga råvaror håller på att utvecklas till en trend bland folket. Men det finns även en baksida. En del av mattillverkarna väljer dock att vilseleda konsumenterna genom att skriva ut namnet på tillsatserna. Istället för att sätta ut den bekanta E-nummerförkortningen, skriver de natriumglutamat, som är en smakförstärkare. Om man tar bort tillsatserna helt i maten, kan det kan komma att få följder i form av kort hållbarhet. Tex i skinka och korv används nitrit för att motverka förgiftning av botulinumbakterien .
Andra bloggar: hälsa, mat, livsmedel, samhälle, konsument, matblogg, matlagning, kost livsmedelsverket
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar