torsdag 5 februari 2009

Färskpressad juice är fusk!

Det du tror är "färskpressad" juice är i själva verket juice som är flera veckor gammal. Hur ”ny” eller ”färsk” är en fem veckor gammal vara?

Livsmedelsverket har gjort en ny vägledning till sina regler för märkning av mat som kom i höstas. Där står det uttryckligen att ordet ”färskpressad” inte ska användas eftersom det uppenbarligen inte handlar om en färsk vara. Det kom inte som en nyhet för producenterna eftersom verkets generaldirektör Inger Andersson lovade krafttag mot fjanterierna med ”färskpressad” i Aftonbladet för ett år sedan.

Det hindrade ingen att ogenerat fortsätta med sin fuskmärkning trots att det är ett blaha-blaha. Man behöver bara veta en sak om juice: kommer den från koncentrat eller inte?

Om den är gjord på koncentrat, där man tar bort vattnet innan juicen transporteras till lämpligt ställe och sedan tillsätter nytt vatten, måste det stå på förpackningen. Annars är det vanlig juice vad tillverkaren än säger.








kost

1 kommentar:

Unknown sa...

fast de flesta fttar väll att det inte är färskpressad, då den är i en kartongförpackning? Iofs kan ju själva apelsinen vara färsk när den pressas, istället för omogen.

http://zusiq.blogg.se