fredag 20 februari 2009

Livsmedelsforskardagar i Lund

"Med kunskap öppnas vägarna till framtidens nyskapande mat." Det var utgångspunkten för Livsmedelsforskardagarna i Lund, som hade titeln: Hur bra är mat – egentligen?

En nationell plattform, som ska arbeta med forskningsfrågor i ett för hela livsmedels-
branschen gemensamt forum, har byggts upp utifrån den europeiska teknologiplattformen Food for Life (ETP). Den svenska ETP-plattformen består av representanter från industri, akademi, institut, handel, myndigheter och finansiärer.

Livsmedelsforskardagarna i Lund, i slutet av november 2008, tog fokusområden i den nya nationella strategiska forskningsagendan för livsmedel som utgångspunkt för programmet. Elisabet Rytter, tv, FoU-ansvarig på Livsmedelsföretagen (Li), konstaterade att Sverige idag har en mycket fragmenterad forskningsfinansiering, samtidigt som vi ser en stor nedrustning av svensk FoU-verksamhet.

Sex satsningsområden
Sex fokusområden har identifierats: Maten och konsumenten, Maten och hälsan, Säker mat, Matkvalitet och matproduktion, Matens värdekedja samt Hållbar matproduktion.

Ny forskning redovisades också, bl a:

- Behov och begär: Biologiska signalfel kan leda till det metabola sydromet. Det behöver alltså inte vara maten i sig som är boven bakom fetma, rubbningar i blodsocker, blodfett och blodtryck. Ingen mat kommer heller till sin rätt i en outsövd, stressad, fysiskt inaktiv och överviktig kropp. Sömnbrist exempelvis gör att kroppens mättnadshormon går ner, vilket leder till minskade mättnadskänslor.


-Sund mat i sporthallen: Tillsammans med fem stora danska livsmedelsföretag utvecklade man ett koncept kallat Move´n eat med modern "sund mat", där t ex potatisstripsen ersatts med fiskstrips och varmkorven byttes mot kycklingkorv (!).

Havre för hjärtat: Plack i blodkärlen kan förebyggas med rätt kost. Med hjälp av havre kan höga kolesterolvärden förebyggas, men hur går det till? Det har varit en fråga för Tina Immerstrand, Industriell Näringslära och Livsmedelskemi i Lund.

-Kostfiberdefinition:Enligt en ny definition av kostfibrer i Europa består kostfibrer av i tunntarmen osmältbara kolhydratpolymerer med minst tre sockerenheter och som förekommer naturligt i livsmedel, erhålls ur livsmedelsråvaror eller syntetiserats.

-Strukturdesign för söt smak: Arbete med att designa livsmedelsstrukturer för att kunna skapa livsmedel med mindre socker, men med samma sötma som i en produkt med mer socker.

Efter att ha läst detta känner jag en stor besvikelse. Inte ett ord nämns om fettets betydelse för hälsan eller diskussionerna om LCHF och GI-kost. Man säger inte heller något om tillsatser i maten, som är en avgörande hälsofråga. Istället ger man förslag på fler onyttiga snabbmatsprodukter! Havre kanske är bra för hälsan i mindre mängder, men det viktigaste är väl ändå kosten i sin helhet? Men det blir väl så när Livsmedelsproducenterna får styra agendan.

Förstår inte heller hur man kan säga att det inte är maten som orsakar det metabola syndromet? Hon menar kanske serotonin vid depressioner och cortisol vid stress, m
en i slutändan är det ju ändå maten man stoppar i sig man blir fet av.....

Andra bloggar:
, , , , , , kost, livsmedelsverket

Inga kommentarer: