söndag 22 februari 2009

Nej till slamspridning på våra åkrar!

I sitt senaste nyhetsbrev skriver miljöforskaren Gunnar Lindgren följande:

Det är hög tid att svenska konsumenter och livsmedelsproducenter rycker bort den kuliss som "cerifierat slam" utgör. Slam
består av sammanlagt högst 15 procent växtnäring från urin och avföring. Resten kan beskrivas som kemiskt avfall där man hittar en rad mycket riskabla miljögifter, läkemedelsrester, hormoner etc som också kan finnas i våra livsmedel. Åkern anses av reningsverken, konstigt nog, vara en lämplig plats att dumpa detta avfall på.
Det visar sig nu att knappast något av dessa ämnen har något gränsvärde, halterna av dagens miljögifter, läkemedelsrester och hormoner kan i princip vara hur höga som helst. Dessa sprids på jordbruksmarken och vidare till livsmedlen. En av vägarna till människan är när korna betar i sig jord med föroreningarna.

Observera att denna typ av ämnen kan rinna från slamupplag och hamna i dricksvatten. De kan avdunsta och spridas till andra fält. De kan ligga kvar i jorden i många år och tas upp när ett jordbruk byter ägare och produktionsmetoder. Det är ingen garanti att vi inte får i oss miljögifterna bara för att någon påstår: "Kor får inte beta på slamspridd mark". Vid undersökningar av vissa ekologiskt odlade produkter hittade man förhöjda halter av miljögifter. Detta berodde på att en tidigare ägare spritt dessa miljögifter vid gödslingen.

Professor Sten Ebbersten säger "Åkern minns". Det är , enligt Gunnar lindgren, ytterst viktigt att miljögifter, läkemedelsrester , hormoner etc hålls bort från all odlingsmark. En av dagens miljögifter PFOS, som finns i slam, sprids till betande kor och vårt kött. Det är nu hög tid att LRF och Lantmännen snabbt jagar bort "certifierat slam" från odlingsmarken och livsmedelsproduktionen.

Kräv stopp för slamspridningen! Varför har inte svenska livsmedelsföretag inte reagerat ännu?

Läs också mina
tidigare inlägg om avloppsslam:

Bloggar: , ,, , , , , , miljö, , , Göteborg, jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling,SLU,

Inga kommentarer: