fredag 6 februari 2009

Kostbråk på hög nivå

Kostdoktorn skriver att ett bråk om kostrekommendationer för diabetiker, mellan en professor på Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsens generaldirektör, har spårat ur. I en artikel i Dagens Medicin (papperstidningen)skriver man att grunden för osämjan är att Gunnar Johansson, professor i kostvetenskap och folkhälsa, vid Folkhälsoinstitutet kritiserat Socialstyrelsens beslut att Annika Dahlqvists kostrekommendationer för diabetiker inte stred mot vetenskap och beprövad erfarenhet. Han anser att de fattat sitt beslut på för dåliga grunder och efterlyser ett underlag för beslutet. Mailväxlingen mellan Johansson och Socialstyrelsens Lars-Gunnar Holm har blivit alltmer infekterad och något underlag för beslutet har inte lämnats ut.

Ett missförstånd, säger Holm är anledningen till detta. Socialsyrelsen har svarat att man fortfarande utreder frågan och att beslutet om Dahlqvist var ett vanligt tillsynsärende,men har tolkats som riktlinjer för nya kostrekommendationer. I höst ska nya nationella riktlinjer för diabetskost presenteras. Men Socialstyrelsen har har tagit hjälp av SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) för att utreda de kontroversiellaa kostråden. Den beräknas vara klar under våren 2010.

Själv är jag inte så imopnerad av SBU. De inventerar bara tidigare forskning som gjorts och gör ingen egen.

Läs mer:
Är Gunnar Andersson en fanatisk vegan? Läs Annika Dalhqqvists kommentarer om honom och Kostdoktorns artikel Surt sa räven








kost
livsmedelsverket

Inga kommentarer: