Omkring 650 av Sveriges nästan 4900 professorer är det som kallas adjungerade professorer. Deras löner betalas av företag eller av någon annan utomstående. Systemet gör det i praktiken möjligt att köpa professorstitlar, visar SvD:s granskning.
Den adjungerade professorn har en egen arbetsgivare som hela tiden betalar full lön. Högskolan behöver alltså inte stå för kostnaderna. Insynen i systemet är dessutom minimal. Det finns inga centrala register över antalet adjungerade professorer, vilka de är och vem som betalar. Ingen kontroll förekommer av hur reglerna tillämpas. Varje högskola sköter denna verksamhet för sig själv, men bara ett fåtal redovisar de adjungerade professorerna på sina hemsidor. Ingen rapporteringsskyldighet föreligger.
Ofta tappar de adjungerade professorerna själva och universiteten bort benämningen "adjungerad" och de kallas enbart professor. Det sker på hemsidor, i pressmeddelanden, i kontakter med samhället utanför, i marknadsföring och vid andra framträdanden. En del fortsätter att använda professorstiteln även efter avslutad adjungering. Enligt Kostdoktorn har bl a socker- och margarinindustrin utnyttjat systemet.
Ett exempel är Bengt Vessby, som sedan mitten av 90-talet varit adjungerad professor, betald av margarinindustrin. Han var också betald av Danisco Sugar. Han satt med i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost- och hälsofrågor 1989-2005, i egenskap av fettexpert. Medan margarinindustrin betalade hans lön medverkade han till Livsmedelsverkets kostråd att äta mindre naturlig mättat fett. Och att istället äta mer fleromättat fett. Som finns i margarin.
Läs mer:
Se artikel i
Dagens Nyheter om professorn som var betald av två margarinbolag!
Mer om detta kan du läsa på Kostdoktorns blogg.
hälsa
mat
livsmedel
samhälle
konsument
Matblogg
matlagning
kostlivsmedelsverket
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar