söndag 1 februari 2009

Se upp för giftiga färgämnen i matenDe så kallade azofärgerna var tidigare förbjudna i Sverige. Men efter EU-inträdet blev de tillåtna och har sedan successivt smugit sig in bland våra livsmedel.

En granskning som tidningen Råd och Rön gjort visar att ett hundratal produkter som säljs i vanliga livsmedelsbutiker innehåller tillsatserna. De finns i drycker, snacks, bakverk och godis.

Färgämnen kan ge allergiska reaktioner och enligt en ny studie i den brittiska medicintidskriften The Lancet kan de också orsaka koncentrationssvårigheter och hyperaktivitet hos barn. Det finns ingen som helst konsumentnytta och misstanken om att de skulle ge skador borde få bort dem. Senast i fjol så lovade de svenska livsmedelsföretagen att de skulle bort, men ändå har inget hänt. Tvärtom har vaor med azofärger ökat!

Azofärgerna har följande beteckningar. De fem första på listan ingick tillsammans med färgämnet E104 (kinolingult) i studien om beteendestörda barn i The Lancet:

E102, tartrazin (gult)

E110, para-orange (gult-orange)

E122, azorubin (rött)

E123, amarant (rött)

E124, nykockin (rött)

E129, allurarött AC (rött)

E151, briljantsvart BN (svart)

E155, brun HT (brunt)

E180, litolrubin (rött) Källa: TT

När det var populärt med lussekatter under advent, så var det många som innehöll färgämnen istället för saffran eftersom de är ´billigare. Jag har också sett det i kakor från konditorier.kost

Inga kommentarer: