Tar man hänsyn till den utspädning som sker vid bryggning så borde nickelhalten, enligt Livsmedelsverket, i det färdiga bryggkaffet uppgå till högst 80 mikrogram per liter för det fabrikat vars bönor visade på högst nickelhalt.
Denna halt är relativt låg i jämförelse med vissa andra livsmedel som till exempel musslor, nötter eller bruna bönor, enligt Livsmedelsverket. Å andra sidan konsumerar normalsvensken mycket mer kaffe än nötter och musslor.De billiga kaffesorterna innehåller en stor andel robustabönor, som har en hög koffeinhalt och mer nickel, enligt Svensk Kaffeinformation.
Analysresultatet visade inte på några högre nivåer av vare sig bly eller kadmium. Se här jämförelsetabell här. Icas ekologiska kaffe (240 mikrogram/kg ) och Löfbergs lila (250mg/kg) har den lägsta halten av nickel.
Läs mer: Livsmedelsverkets riktlinjer , Märkning av kaffe .
Andra bloggar:hälsa,mat, livsmedel, samhälle, konsument, Matblogg, matlagning, kost
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar