söndag 22 februari 2009

Barn får sämre mat än föräldrarna

Mat som riktar sig särskilt till barn kan vara både sämre och dyrare, visar Konsumentföreningen Stockholms undersökning av livsmedel som marknadsförs till barn..

Värstingexemplen är Nestlés Nesquik Duo som marknadsförs som en fullkornsprodukt, men innehåller mer sockerarter än fullkorn. Scans charkprodukter märkta med seriefiguren Dennis har lägre köttinnehåll och fler tillsatser än motsvarande vuxenalternativ.

Konsumentföreningen Stockholm började göra sina mätningar för fem år sedan. Det har gett resultat! Då hade bara fyra av 23 sockrade flingor sockerhalter på under 30 procent. I årets undersökning är det nio av 20 som kommer under den gränsen. I mejerivarorna har sockerhalten i stort sett halverats sedan första rapporten.

Men trots förbättringar finns det mycket kvar att göra inte minst när det gäller märkning av livsmedel. Livsmedelsindustrin har nyligen infört en så kallad
GDA -märkning. Det är en näringsdeklaration som finns på framsidan av förpackningarna och som är mycket vilseledande och svår att förstå. Mycket förenklat anger märkningen procentförhållandet mellan en serveringsportion av livsmedlet och det dagliga gränsvärdet för till exempel socker för en vuxen kvinna.

Den här frågan hoppas Konsumentföreningen att branschen själv tar tag i till nästa års undersökning.


Läs också vad bloggen Kost och hälsa skriver om barnmat. För mycket socker och kemikalier i form av läsk och godis är det största problemet när det gäller barnmat.

Andra bloggar: , , , , , , , kost,

Inga kommentarer: