måndag 5 januari 2009

Hackat kött som tumlats i skinkan

Hela skinkskivor direkt från grisen? Glöm det. Skär istället köttet i småbitar, häll dem i en torktumlare och tillsätt en massa kemiska ämnen får du det pålägg du hittar i de flesta skinkpaket.

Alla tjugo skinkor i GP:s granskning är tumlade, som det heter på fackspråk. Det innebär att större eller mindre bitar av grismuskler, salt och olika tillsatser körs i en torktumlarliknande maskin. Då får man en formbar köttmassa som gjuts och pressas till en form som liknar skinka. När den sedan har skivats och paketerats hamnar den på hyllorna i en livsmedelsbutik nära dig.

I samband med tumlingen passar många tillverkare på att pumpa upp skinkan med vatten och olika tillsatser. Dessa tillsatser är bland andra så kallade fosfater, stabiliseringsmedel med E-numren 450, 451 och 452.

Med hjälp av salt och fosfater förvandlas köttsmeten till ett slags svamp som kan suga åt sig tillsatt vatten vid värmebehandling.

Vatten är billigt. Köttvikten ökar, och därmed vinsten. Som vanligt är det pengarna som styr inte kvaliteten.Skinka som egentligen är korv är väl vilseledande marknadsföring om något?




Inga kommentarer: