Rejält med kemiska tillsatser och härdat fett, visar GP Konsuments granskning av innehållet i några vanliga godissorter.
Brum brum, vingummin och Ahlgrens bilar är förhållandevis fett- och kalorisnåla godissorter. De innehåller däremot något som chokladen inte har: rejält med artificiella färgämnen.
Godisets tungviktare, i alla fall i kalorier räknat, är chokladprodukterna.
Äter du 100 gram Daim får du i dig dubbelt så många kalorier som om du stoppar i dig samma mängd Brum brum-bilar och nära 100 gånger så mycket fett: över 32 gram jämfört med Brum brums knappt 0,5 (allt per 100 gram).Chokladbönan innehåller många nyttiga ämnen, som vitaminer, mineraler, antioxidanter och flavonoider. Om du vill tillgodogöra dig dessa gäller det att välja choklad med hög kakaohalt i stället för en ljus.
Många viktmedvetna försöker välja sockerfritt godis. Helt i onödan, visar GP Konsuments granskning. De innehåller lika mycket kalorier. Däremot innehåller de de mindre fett. Men i sockerfritt godis finns olika typer av sockerersättningar: glukossirap som ger samma påverkan av blodsockret som socker, polydextros (E 1200), en sockerersättning som ger något färre kalorier än socker samt maltitol eller maltitolsirap (E 965), en energigivande sockeralkohol.
Söt lakrits är mer sund än salt lakrits eftersom den salta innehåller salmiak (ammoniumklorid) eller rålakrits. Små barn eller människor med högt blodtryck skall inte äta för mycket: 200 gram saltlakrits kan höja ditt blodtryck med 10 procent.
FAKTA
Färgämnen
E 100 - kurkummin: gulorange, utvinns ur gurkmeja.
E 120 - karmin: rött, utvinns ur pulvriserad ryggsköld hos sköldlus. Används även till textil och kosmetika. Kan ge allergiska symptom hos personer som är särskilt känsliga.
E 131 - patentblått: blått, framställs syntetiskt. Förbjudet i Australien och Nya Zeeland.
E 141 - klorofyllinkopparkomplex: blågrönt till blåsvart. Framställs genom att man ersätter en del av klorofyllets naturliga magnesiuminnehåll med koppar.
E 153 - vegetabiliskt kol: svart. Framställs ur olika växtråvaror som förkolnas.
E 160a - betakaroten: gult, tillverkas syntetiskt eller ur livsmedel.
E 160e - beta-apo-8´-karotenal: orange-rött, framställs syntetiskt.
E 172 - järnoxid/järnhydroxider: gul, gulbrun, rödbrun samt svart färg.
Konserveringsmedel
E 211 - natriumbensoat. Framställs syntetiskt. Kan ge allergiliknande symptom på speciellt känsliga personer.
E 260 - ättiksyra.
E 270 - mjölksyra.
Surhetsreglerande medel
E 300 - citronsyra: framställs oftast syntetiskt men finns naturligt i frukter och grönsaker.
E 331 - mononatriumcitrat: salt av citronsyra.
Förtjockningsmedel
E 440 - pektin: framställs ur skal från citrusfrukter eller äpplen.
E 414 - gummi arabicum: utvinns ur akaciaträd. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos männi- skor som är allergiska mot ärtor, bönor eller jordnötter.
Emulgeringsmedel
E 476 - polyglycerolpolyricinoleat: framställs syntetiskt ur ricinolja och glycerol (E 422). Glycerolet kan komma från djurfett, till exempel svin.
Ytbehandlingsmedel
E 903 - karnaubavax. Utvinns ur palmen Copernicia cerifera.
E 904 - shellack. Består av sekret från den indiska lacksköldlusen. Används också som möbelpolityr (!)
hälsa
mat
livsmedel
samhälle
konsument
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar