onsdag 21 januari 2009

Förslag om förbud mot transfetter inom EU

Nu föreslår en ny forskarrapport som beställts av EU-parlamentets miljöutskott,ett förbud mot transfetter inom EU. I rapporten jämförs Sverige med 10 andra europeiska länder, och vad gäller transfetter i bakverk, choklad och godis toppar vårt land listan.

– Det finns ett tydligt samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar och intag av transfetter. Det bästa är om politikerna fattar beslut om att det inte ska säljas. I Danmark har man fattat beslut om transfetterna med framgångsrika resultat, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP).

Transfetter finns i vår mat, på såväl naturlig som konstgjord väg. De naturliga transfetterna förekommer i exempelvis kött och mejeriprodukter och de konstgjorda transfetterna finns bland annat i vissa kakor, frityroljor, färdigmat, pulversåser och glass.

Skälen till att livsmedelsproducenterna i från början introducerade transfetter i maten var främst transporttekniska. Transfetterna ökade nämligen varornas hållbarhet. Dessutom bidrog transfettet till att varan kunde få en annan fasthet eller sprödhet.

– Men i dag är inte matvarornas hållbarhet ett lika stort problem som tidigare. Vi har en bättre kylkedja av våra matvaror och det innebär också att argumentet för transfetter har försvagats, samtidigt som argumenten emot har förstärkts.

Enligt Carl Schlyter är det främsta argumentet mot transfetter det faktum att man i ett antal rapporter har sett samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar och transfetter. Dessutom har europeisk forskning tidigare visat på att transfetter kan orsaka bröstcancer och forskare vid Harvard school of public health har sett samband mellan transfetter och prostatacancer. det är bara att hoppas att även andra partier inom EU förstår nyttan med ett förbud.








kost

Inga kommentarer: