tisdag 20 januari 2009

Livsmedelsverket skjuter budbärarna

Kejsarens nya kläder (H.C. Andersen)

De som inte instämmer med Livsmedelsverkets kolesterol-professor är oseriösa.Det är som att skjuta budbäraren istället för att lyssna på budskapet.

I själva verket är Livsmedelsverket nästintill nakna på forskningsunderlag när de rekommenderar lättmjölk och lättmargarin till våra skolbarn. All seriös forskning säger att vi absolut inte skall ge våra barn och ungdomar denna kost (och inte våra äldre heller). Livsmedelsverkets stora inflytande och förtroende bygger på det ämbete och det förtroende vi medborgare förlänat dem. Hur förvaltar de då detta förtroendekapital?

Resultatet av verkets kostråd de senaste decennierna är formidabel katastrof för folkhälsan. Många har drabbats av ohälsa och för tidig död helt i onödan. Därtill skall läggas samhällets enorma ohälsokostnader på mer än 100 mdr per år. Hälso- och viktkurvor pekar ju brant åt fel håll! Hjärt- och kärlsjukdomar har ökat dramatiskt sedan andra världskriget, en tidpunkt som råkar sammanfalla med att vi då kraftigt ökade vår margarinkonsumtion. Tidigare åt vi smör.

Fetman har fördubblats sedan 1980. Viktökningen satte fart när verket introducerade nyckelhålsmärkningen 1989, när alltfler började äta fettsnålt (dvs. lättprodukter som man lätt blir fet av)!

Att göra tvärtom har återställt vikt och hälsa hos tusentals,som t.ex. LCHF-kost (Low Carbohydrate - High Fat).Hur länge till dröjer det innan resten av svenska folket vaknar upp och ser det hundratals svenska läkare och forskare och tusentals medborgare redan ser? Hur mycket skada skall folkhälsan behöva ta innan dess?

Varför begränsas inte kostrekommendationerna till enbart röra områden där det finns tillräcklig evidens?Att suspekta lobbyorgaisationer som Skolmatens vänner får härja fritt och t om ge råd till Livsmedelverk och kommuner angående skolmat är skandal!








kost

Inga kommentarer: