måndag 12 januari 2009

Svår märkning av livsmedel

Pytteliten text på massor av olika språk. Så ser innehållsdeklarationen ut på många livsmedel. Ofta är texten mindre än hälften av den minimistorlek EU vill införa, visar GP:s granskning.

Lagen säger att innehållet ska framgå på paketet. Syftet är att kunden ska få valuta för pengarna, kunna undvika sådant han eller hon inte tål och kunna välja nyttiga varor. Kruxet är att det inte existerar några tydliga regler om hur ingrediensförteckningen ska se ut. Uppgifterna ska vara "väl synliga, klart läsbara och beständiga" men vad det innebär anges inte. Det finns inte någon praxis på det här området, enligt Livsmedelsverket.

Många tillverkare balanserar på gränsen till vad en lekman skulle kalla läsbart. GP Konsument gick en butiksrunda och hittade på kort tid 15 produkter där informationen antingen är lika liten som på det anmälda paketet eller svårläst av andra skäl.

Exakt hur många som kan eller inte kan läsa informationen på de här produkterna går inte att fastställa. Men ju mindre text och ju sämre kontrast, desto fler utesluts från informationen. Och en del som i och för sig klarar av att läsa den ger sannolikt upp, eftersom det är ansträngande.

De flesta av de granskade förpackningarna ligger på eller under hälften av den textstorlek som EU vill lagstifta om. Enligt ett förslag från EU-kommissionen ska alla ingrediensförteckningar ha en stilstorlek på minst 3 millimeter. Just nu håller tjänstemän på Livsmedelsverket och dess motsvarigheter i andra länder på att tröska igenom EU-förslaget för att se hur det ska genomföras i praktiken. De funderar bland annat på hur "stilstorlek" ska definieras och vilka krav man kan ställa på kontrast och marginaler. Tidigast om ett par år kan det vara verklighet.





Inga kommentarer: